Zgode i nezgode stranih turista pretočene u knjigu

Dogodovštine stranih turista koji posećuju Beograd i Srbiju, ali i naših turista u svetu, turistički vodič Maja Rogan predstavila je u knjizi "Turistički ringišpil" na engleskom jeziku. Sve priče su, kaže autorka, istinite, šaljive i poučne.

Čega se Kinezi plaše, koja nacija je najduhovitija, a kome se od stranih gostiju naši turistički radnici dive, Maja Rogan na duhovit način napisala je u svojoj novoj knjizi - "Turistički ringišpil". Predlog za izdanje na engleskom jeziku došao je od Majinih prijatelja sa svih meridijana.

Maja Rogan kaže da su Kinezi interesantni, jer u toku letnjih dana nose kišobrane na plus 35 stepeni, da slučajno ne dobiju onu "bronzanu boju, jer to u njihovoj kulturi znači da su radnici na pirinčanim poljima".

"Inače, omiljeni gosti svih vozača autobusa su gosti iz Japana, jer ostavljaju autobus čist, tako da vozači često kažu: Molim vas, svi turisti na kurs u Japan, jer posle njih nemam nikakvog posla", ispričala je maja Rogan.

Knjiga je ujedno i način da turisti ponesu iz Srbije lepe uspomene, dobro raspoloženje i dosta smeha.

"Turizam je ne samo privredna delatnost, turizam je čista ljubav. Mi smo poznati kao ljudi, koji pre svega nose puno emocija i ništa lepše, nego kada se sve te emocije podele, umnože i pretoče u ovako jednu divnu knjigu", rekla je Snežana Veljović, turstički vodič.

Najlepši utisak ostavljaju dobronamerni ljudi, a sve ostalo, kaže Maja, se zaboravlja.

Maja Rogan kaže da su joj simpatični Italijani zato što razumeju humor.

"Ljudi iz Azije nemaju ni sličan humor, ali i to je u redu i ja to shvatam. Putovanje je jako važno, to je jedna vrsta mentalne higijene. Važno je da vidimio neke lepe i neke nove stvari, ali da shvatimo da neko drugi razmišlja drugačije", istakla je ona.

Neke Majine priče bile su inspiracija za putujuću pozorišnu predstavu, a knjiga će biti predstavljena i na Svetskom kongresu turističkih vodiča, koji se u januaru održava u Gruziji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво