Kako zaštititi krov nad glavom od izvršitelja?

Iseljavanje iz stana zbog duga za komunalije, oduzimanje plata i penzija, automobila su postupci koje primenjuju javni izršitelji, a koji su, prema mišljenju mnogih sporni i, kako kažu u organizacijama koje se bave tim problemem, umesto da štite, ugrožavaju javni interes. Ministarka Nela Kuburović najavljuje izmene Zakona o izvršenju.

Zato traže izmenu Zakona o izvršenju – da se pre svega zaštiti pravo na krov nad glavom, tj. da niko ne može zbog duga da oduzme nekretninu u kojoj se živi, naročito ako je jedina.

Zbog problema sa izvršiteljima, udruženju "Efektiva" javi se u proseku jedna osoba dnevno. Druga inicijativa "Krov nad glavom" za nepune dve godine vodila je čak 144 slučaja zbog nepravilnosti u radu izvršitelja i to samo u Beogradu i Novom Sadu. 

Ivan Zlatić iz inicijative "Krov nad glavom" kaže da su katastrofalno veliki troškovi, da se ljudima koji već duguju, koji su već u lošoj situaciji nabacuju se veliki troškovi koji padaju isključivo na dužnika.

"Vi tu imate naplaćivanje određenih uverenja koje izvršitelji traže kada traže podatke o dužniku, to košta, a to se prebacuje na izvršnog dužnika. Onda lako dolazite u situaciju da vam troškovi izvršenja sa izvršiteljskom naknadom budu veći od samog duga", rekao je Jovan Ristić, pravnik Udruženja potrošača "Efektiva". 

Neretko se javljaju ljudi koji su bili tzv. treća strana u sporu, a da nisu bili informisani.

"Predmet je vaš stan, vi o tome ništa ne znate, niste bili u prilici da iznesete svoje argumente i onda strana koja pobedi angažuje privatnog izvršitelja koji vam jednog dana zakuca na vrata", naveo je Zlatić.

Ove ali i druge kritike već su više puta stigle na adrese izvršitelja.

Izvršitelj Aleksandar Vulović rekao je da, što se tiče taksa, one su određene zakonom i tu se ne može naplatiti ni više ni manje. Kako je dodao, što se tiče nezakonitosti, možemo da pričamo, ali uvek moramo da kažemo konkretno koje su i šta je to pogrešno urađeno, šta je pogrešno obračunato.

Da ne bude zabune u računanju, svoje zahteve za izmenu zakona imaju udruženja. Najvažnije je da se zaštiti pravo na krov nad glavom.

"Da se izvršiteljima oduzme pravo izvršenja nad nekretninama, zato što tu postoji veliki koruptivni potencijal koji se vidi u praksi", ističe Ristić.

Pravna struka inicirala je izmene, ali traže ih i izvršitelji.

"Bolje i efikasnije vođenje postupka, kada ne postoji srazmerno sredstvo izvršenja, veliki broj pritužbi smo imali na povredu načela srazmere", rekao je Vulović.

Po ovom načelu i principu ekonomičnosti mogao bi da bude promenjen zakon. Očekuje se da ispravi nepravde dosadašnjeg propisa. Radna grupa je počela sa radom – a lopta je sada u dvorištu Ministarstva pravde.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво