Akcioni planovi za čistiji vazduh, lokalne samouprave na potezu

Prethodnog vikenda zagađenost vazduha u Srbiji u nekim gradovima bila je i tri puta veća od dozvoljene. Nivo opasnih PM-10 čestica koji bi trebalo bi da bude od 50 do 75 mikrograma po metru kubnom, na Novom Beogradu bio je čak 151. Ministar Goran Trivan rekao je za RTS da je važno da se individualna ložišta gase i da se priključuju na gradske toplovode. Mora se prekinuti sa uvozom najstarijih automobila koji zagađuju životnu sredinu, istakao je Trivan.

Četiri godine zaredom sa više od 100 dana vazduh u Valjevu bio je prekomerno zagađen. Da se pali crveni alarm pokazuju i zvanična istraživanja kvaliteta vazduha SZO i Instituta "Batut". Prema njima, u Srbiji je prosečna zagađenost vazduha bar dva puta viša od preporučne.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je rekao da nam neće biti potrbna maska kada izlazimo napolje, ali treba reći da svuda u svetu, naročito u Evropi, u zimskim mesecima, zagađnjenje vazduha raste, što je slučaj i u Srbiji.

Kako kaže, razlozi su za to višestruki, ali pre svega, zbog sezone grejanja, što je jedan od glavnih razloga lošijeg kvaliteta vazduha u Srbiji.

Prema njegovim rečima, postoje opštine i gradovi koji zbog svog geografskog položaja imaju veći problem nego što imaju ostali, ali imaju problem i zbog toga što bi po tom pitanju trebalo više učiniti.

Trivan objašnjava da budući da je reč o zagađenju koje dolazi iz ložišta, bilo bi važno, a to je obaveza lokalnih samouprava, da se individualna ložišta gase i da se priključuju na gradske toplovode.

Takođe, ističe da je važno režim saobraćaja u gradovima prilagoditi tako da vozila manje zagađuju životnu sredinu, pre svega, uvođenjem jednosmernih ulica.

"Moram reći da se mora prekinuti sa uvozom najstarijih automobila iz inostranstva koji jako zagađuju životnu sredinu", istakao je Trivan.

Nedavno je i formirana radna grupa koja će se baviti merama za poboljšanje kvaliteta vazduha. Trivan kaže da će ona uzeti u obzir sve ono što imamo kao uslove u kojima živimo i karakteristike svih većih gradova koji imaju problem sa kvalitetom vazduha i u tom smislu će predlagati mere.

Izrada plana kvaliteta vazduha 

"Hoćemo konkretno da se pozabavimo različitim sredinama i važno je istaći da lokalne samouprave po zakonu o zaštiti vazduha imaju obavezu da izrade plan kvaliteta vazduha a u skladu sa tim da zbog situacija koje mogu biti ovakve kako opisujemo, izrade svoje akcione planove na šta Ministarstvo životne sredine treba da da saglasnost", rekao je ministar.

Ne postoji dugogodišnja praksa da se lokalne samouprave bave ovim problemom, ali će svima njima koji imaju ovaj problem Ministarstvo pomoći, bez obzira što je to u njihovoj nadležnosti, rekao je Trivan.

"Pozivamno i lokalne samouporave i građane da se ovim problemom pozabave, hajde da gasimo kotlarnice, da se priključujemo na centralne toplovode, da tamo gde možemo ugalj zamenimo drvetom, a da gde možemo mazit zamenjujemo gasom i vazduh že biti mnogo zdraviji i čistiji i ne treba zaboraviti da moramo da pošumljavamo", ukazao je Trivan.

Podseća da je Milano odlučio da posadi tri miliona sadnica u samom gradu da bi poboljšao kvalitet vazduha.

"Mi to radimo već godinama u Beogradu, ali to nije dovoljno. Čitava Srbija mora da ustane što se vazduha tiče", zaključio je Trivan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво