Božić po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić.

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, a misu u crkvi Svetog Antea u Beogradu predvodio je nadbiskup Stanislav Hočevar.

Misu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu predvodio je poglavar Rimoktaločke crke, papa Franja.  

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 25. dec 2018, 13:11) - Kosta [neregistrovani]

Bozic

Ma nek slavi ko kad hoce samo da je mir u svetu.ne zanimaju me ovi eksperti za crkvene kalendare.

(utorak, 25. dec 2018, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

To je svetski i pravoslavni bozic a ne samo katolicki

U celom svetu se slavi Bozic, i u Grckoj i u Bugarskoj i Rumuniji koje su pravoslavne. Ne slavi se u Rusiji, koja ima svoje svece koji su u mnogo cemu potpuno razliciti od srpskih i u jos par starih pravoslavnih crkava. Tako da to sto lepe etiketu katolickog bozica ovde u Srbiji jednostavno nije istina jer ga i druge pravoslavne crkve slave na taj datum jer se drze kalendara kojeg koriste u regularnom zivotu a ne nekog iz doba konjanika i vitezova oklopnika i suncanog sata!

(utorak, 25. dec 2018, 10:25) - Goran [neregistrovani]

Srećan Božić

Srećan Božić svima koji danas slave!Samo da napomenem da većina pravoslavnih crkava danas slavi i da nisu oni prihvatli Gregorijanski kalendar već reformisani Juljanski kalendar, odnosno Milankovićev kalendar usvojen na Vaseljenskom saboru, a po inicijativi Srpske Pravoslavne Crkve! Nakon velikih pritisaka od strane ruske pravoslavne crkve i mnogih, veoma konzervativnih sveštenika u sopstvneim redovima, SPC odlučuje da suspenduje primenu novog kalendara i ostaje pri paganskom, rimskom kalendaru Julija Cezara!SPC, ruska crkva i njeni ostali vazali i neke orijentalne crkve!Po MIlankovićem kalendaru, svi hrišćanski raznici, osim Vaskrsa, su istog dana kao i u gregorijanskom kalendaru, a Vaskrs odstupa zbog dogme oko toga da li može da se slavi pre Pashe ili ne, čiji se datum pak računa po Lunarnom kalendaru.Sama činjenica da su MIlankovićev kalendar preuzele i Vaseljenska patrijaršija i Grčka Pravoslavna Crkva (jedna od najkonzervativnijih crkava u pravoslavnom svetu, a i naslednica Vizantijske/Romejske Crkve) govore dosta o tome gde se nalazi SPC - pri crkvi koja je osnovana daleko nakon SPC!

(utorak, 25. dec 2018, 10:23) - Цале [neregistrovani]

pravoslavne

Православне цркве: Грчка, Румунска, Бугарска итд. нису прихватиле Грегоријански календар, већ Миланковићев.

(utorak, 25. dec 2018, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

Opet o kalendaru

pravoslavne Crkve koje danas slave Božić, ne slave ga po gregorijanskom kalendaru nego, takozvanom, novojulijanskom.Po gregorijanskom slavi katolička Crkva i protestantske Crkve.

(utorak, 25. dec 2018, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

И по Миленковићем календару !

Грчка и румунска православна црква су усвојиле календар по Миленковићу па и оне данас славе божић.Значи није само по Грегоријанском већ и по Миленкивићевом календару. 

(utorak, 25. dec 2018, 09:09) - Ivana [neregistrovani]

cestitke

Srecan Bozic na sve vernike od rimokatolicke veroispovest da ste zivi i zdravi,srecni i blagosloveni.Mir boziji-Hristos se rodi.