Zimski san Senjskog Rudnika

U planinskim selima despotovačke opštine poput Senjskog Rudnika, tokom zime ostaju samo oni koji nemaju kud. Iako do Ćuprije ili Resavice put nije dug, u Senjskom Rudniku u zimskim mesecima borave uglavnom penzionisani rudari koji su tu i radili. Snegu i zimi malo ko se raduje.

Kada u devetoj deceniji živite sami u planinskom mestu dvadesetak centimetara snega i nije velika briga, posebno za one koji su radeći u rudniku stalno u rukama držali kramp i lopatu.

Na pitanje da li ima neko mlađi da očisti sneg Alija Duraković iz Senjskog Rudnika odgovara da je on u selu i najmlađi i najstariji. "Nije ovde loše, mi smo navikli na ovu klimu", kaže Alija Duraković, iz Senjskog Rudnika.

U Senjskom Rudniku, tokom zime je nešto manje od 300 stanovnika. Uglavnom su to stariji ljudi, porodice rudara. Ambulanta i pošta otvoreni su radnim danima.

Nekada je, kažu oni koji su tu decenijama, mesto bilo puno ljudi, a rudarsko naselje bilo je i filmska scenografija za "Petrijin venac" i serijal "Kad su cvetale tikve". Sada tokom zime skoro da i nema putnika namernika, te su meštani srdačni sa svakim ko naiđe.

"Bile su i prodavnice, pa imala otkupna mesta, imali smo pre i bioskop, imalo pa dolazio i cirkus, to je bilo mnogo lepo, pa imalo mnogo naroda ali sada su većinom penzioneri ostali," rekla je Zeida Avdić iz Senjskog Rudnika.

Ovde u Senjskom Rudniku svi su mnogo očekivali od Muzeja ugljarstva koji je otvoren 1980. godine. Tri godine kasnije muzej je sa neposrednom okolinom proglašen za zaštićeno kultuirno dobro, ipak posetilaca nema puno naročito u zimskim mesecima što ne iznenađuje, autobuskog saobraćaja ovde nema, sem autobusa koji prevozi zaposlene do rudnika.

"Nekad čistač ide, nekad ne. Kragujevac put održava, od Senja sve do Resavice, ali kad budu veći snegovi ne idu ni oni na vreme. Znači autobus nekad prođe, a čistač nije očistio put, znači mnogo je otežano," kaže rudar Dejan Milenović

Na proleće mesto oživi jer dolaze i oni koji su zimi u okolnim mestima. Po šumama beru pečurke, lekovito bilje. A do proleća, jedina želja im je kažu, da bude što manje snega.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво