DRI: Subvencije preduzećima, iako su beležila dobit

Državna revizorska institucija utvrdila je, u danas objavljenom izveštaju, da osam opština i gradova u Srbiji, među kojima su Beograd i Kragujevac, nisu uspostavili "adekvatnu kontrolu u planiranju i korišćenju" subvencija javnim preduzećima.

Državni revizor Duško Pejović je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su zabeleženi i slučajevi da su pojedina javna preduzeća dobijala subvencije, iako su beležila dobit, a da novac nisu vraćala u budžet grada ili opštine.

Nije precizirao o kojim javnim preduzećima i jedinicama lokalne samouprave je reč.

U izveštaju se navodi da je DRI obavila reviziju poslovanja i korišćenja subvencija u Beogradu, Kragujevcu, Subotici, Pančevu, kao i opštinama Smederevska Palanka, Bor, Grocka i Obrenovac i to u periodu od 2015. do 2017. godine.

Navodi se i da su Beograd i još sedam analiziranih gradova i opština od 2015. do 2017. javnim preduzećima uplatili ukupno 41,1 milijarde dinara.

Upitan o eventualnim prekršajnim i krivičnim prijavama zbog neadekvatne kontrole planiranja i korišćenja subvencija, Pejović je odgovorio da u ovom momentu ne može da odgovori na to pitanje.

"U ovoj reviziji nije fokus na pitanju odgovornosti, ali će pravni deo tima analizirati izveštaj i u narednom periodu određivati da li ima pitanja odgovornosti ili ne. Ne mogu da odgovorim da li ima ili ne, to će se iz pravnog ugla odgovoriti", rekao je Pejović.

On je obećao da će DRI, ako bude odgovornosti, sasvim sigurno podneti odgovarajuće prijave, ali nije precizirao rok za utvrđivanje odgovornosti.

U izveštaju DRI opštinama i gradovima se preporučuje da uspostave adekvatnu kontrolu u planiranju i korišćenju subvencija, kao i da detaljno analiziraju programe korišćenja subvencija.

Savetuje se i da lokalne samouprave odrede jasne i mere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво