SPC: Odluku o vojsci Kosova doneli neprijatelji mira

Srpska pravoslavna crkva nema dileme da je odluka o formiranju tzv. vojske kosovsko-metohijskih Albanaca usmerena isključivo protiv srpskog naroda i da su je doneli neprijatelji mira, najgrubljim kršenjem međunarodnog prava. U saopštenju, koje je potpisao patrijarh Irinej, SPC u potpunosti podržava odluku predsednika Vučića da Republika Srbija zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut.

"U ove dane kada se pripremamo da dočekamo praznik rođenja Bogomladenca Hrista, praznik ljubavi i mira, želeći mir i dobro svima ljudima, sa velikim uznemirenjem smo primili vest da su neprijatelji mira, ponovnim, najgrubljim kršenjem međunarodnog prava, doneli odluku o formiranju vojske kosovskometohijskih Albanaca", navodi se u saopštenju SPC.

Ističe se da za Srpsku pravoslavnu crkvu nema dileme da je ta vojska usmerena isključivo protiv srpskog naroda koji na Kosovu i Metohiji hrabro ispoveda svoju veru i ponosi se srpskim imenom.

"Znamo i to da je formiranje te vojske usmereno i protiv drevnih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, koje neprijatelji crkve Božje nameravaju da unište ili da ih bar preotmu", dodaje se u saopštenju.

"Isto tako znamo da na ovo novo bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih sila, rukovođenih sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca", naglašava SPC u saopštenju.

Iz tog razloga, zbog dobra oba naroda, Srpska pravoslavna crkva se neodstupno moli i zalaže za mir i za miran saživot sa kosovskometohijskim Albancima, koji bi bez ikakve sumnje bio moguć i ostvariv kada bi se o miru dogovarali isključivo Srbi i Albanci.

"Srpska pravoslavna crkva podržava odgovoran stav najviših državnih organa Republike Srbije koji, čuvajući mir i stabilnost, nastoje i da sačuvaju srpski narod, ali i da albanski narod poštede od iskušenja i stradanja", ističe se u saopštenju.

SPC u potpunosti podržava odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Republika Srbija zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut, kaže se u saopštenju i dodaje da takve garancije snažno krepe naš narod i daju mu snagu da istraje uprkos pritiscima kojima je svakodnevno izložen.

"Pozivamo verni narod Srpske pravoslavne crkve i sve građane Republike Srbije, a posebno političke činioce, da budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju SPC.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво