Gradovi koji ne dišu punim plućima

Vazduh je i ove jeseni najzagađeniji u Beogradu, Subotici, Užicu, Valjevu i Kragujevcu pokazuju merenja Agencije za zaštitu životne sredine. Nije mnogo bolje ni Smederevcima kod kojih su merenja pokazala da je u vazduhu u okolini Železare bilo deset puta više čestica nastalih sagorevanjem u proizvodnji od dozvoljenog nivoa.

Oko dve stotine meštana Smedereva nedavno je blokiralo saobraćaj i ulaz u fabriku. Kažu zbog crvene prašine i suspendovanih čestica PM10, sve ređe otvaraju prozore, a sve češće obolevaju od respiratornih bolesti.

"Preko dana pada crvena prašina, ona ne može da se opere sa garderobe, noću neki osećaj sumpora", kaže Miki Janjić, meštanin sela Radinac.

"Mi smo počeli razgovore sa ministarstvom, razgovaramo sa gradskim čelnicima, sa menadžmentom Železare. Razgovori su krenuli u dobrom pravcu", kaže Nikola Krstić iz građanskog pokreta "Tvrđava".

Merne stanice u tri sela oko Želazare ne rade pa se uz ugradnju boljih i savremenijih filtera zahteva da i one prorade.

Zahtevi meštana tri sela koja okružuju Želazaru nisu neosnovani, a iz Kompanije "Hbis Srbija" poručuju da je zaštita životne sredine jedan od tri prioriteta u njihovom poslovanju, kao i da redovno koriste i održavaju sve postojeće sisteme za zaštitu zivotne sredine u samoj fabrici.

Pored Smedereva koji ima velikog industrijskog zagađivača i Kragujevačka Energane koja i dalje ima kotlove na ugalj, mnogo je više gradova u kojima je zimi vazduh treće kategorije, zbog čađi, jer se i do 80 odsto stanovništva greje se na čvrsta goriva.

"Prvi decembarski dani su bili svakako dani sa najnezdravijim kvalitetom vazduha, jer su vrednosti suspendovanih čestica bile značajno iznad graničnih vrednosti", kaže dr Olivera Janjić iz Zavoda za javno zdravlje u Užicu.

Dragan Marinković iz Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Kragujevca kaže da u zimskim mesecima kao što je najčešće uobičajeno dolazi do iskakanja parametara, a to se naročito uočava kada nema vetra.

Plan je da sve toplane pređu na gas.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine kaže da će industrijska zagađenja morati da budu rešavana kako se polako budemo približavali standardima Evropske unije.

"Međutim, imamo veći problem sa razumevanjem u lokalnim samoupravama koje su inače zadužene da vode računa o kvalitetu vazduha svojih sugrađana, ali opet se vraćamo na činjenicu da lokalne samouprave nemaju para, da mi nemamo dovoljno razvijenu mrežu za monitoring kvaliteta vazduha po Srbiji i to moramo da pojačamo", rekoa je Trivan.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine stanovnici šest gradova ove godine udišu čistiji vazduh a među njima je i Bor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво