Svetski dan borbe protiv side

Dan borbe protiv side obeležava se pod sloganom "Poveži se sigurno. Zaštiti ljubav. Koristi kondom". U Srbiji je dijagnostikovano novih 97 HIV pozitivnih osoba, 36 osoba je obolelo, dok je 17 osoba umrlo. Do sada od side u svetu umrlo 25 miliona ljudi.

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se nizom manifestacija u Srbiji, pod sloganom "Poveži se sigurno. Zaštiti ljubav. Koristi kondom".

Predsednik NVO "Stavplus" Boris Kovačić je rekao da kada je saznao za pozitivan test, da mu je to bio jedan od najgorih trenutaka u životu, jer je znao da će morati iz korena da promeni život, a prema njegovim rečima očekivao je samo najgore, pošto je o sidi tada znao veoma malo.

Kovačić je naglasio da ga rodbina i prijatelji nisu odbacili kada im je rekao da ima sidu, ali jesu kolege, koje su odbile da rade s njim, pa je ostao i bez posla.

"Tada sam se zatvorio u svoju samoću, gde sam imao samo osobu koja je ostala sa mnom i najbliže prijatelje. Posle par godina samoće shvatio sam da mogu da živim kao i svako drugi i odlučio se da se aktiviram u nevladinom sektoru, što mi je dalo snagu da javno govorim o svom HIV statusu", istakao je Kovačić.

U Srbiji se u poslednjih deset godina zapaža postepeno opadanje broja obolelih od side, ali se istovremeno beleži i promena načina prenošenja te bolesti od kojih sada trostruko više oboljevaju mladi muškarci u odnosu na žene, rečeno je na konferenciji za novinare povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je da se u borbi protiv zaraze HIV virusom odnosno side najviše promenila svest građana Srbije zahvaljujući svakodnevnim aktivnostima širom zemlje u borbi protiv te bolesti.

Milosavljević je rekao da se godinama u nazad insistira da što veći broj ljudi razume, da je problem jednog čoveka u ovoj zemlji problem svakog.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Tanja Knežević kazala je da je tokom ove godine u Srbiji dijagnostikovano novih 97 HIV pozitivnih osoba, 36 osoba obolelih od side, i da je registrovano 17 osoba umrlih od te bolesti dok su dve osobe umrle sa HIV-om.

"Broj muškaraca inficiranih HIV-om, kao i obolelih od side, trostruko je veći u odnosu na žene", rekla je Knežević, dodajući da je, ukoliko se govori o starosnoj strukturi, najveći procenat HIV pozitivnih osoba (57 odsto) između 25 i 39 godina.

Prema njenim rečima, nakon kontinuiranog porasta registrovanih osoba sa sidom, od 1999. godine se zapaža postepeno opadanje broja obolelih, sa procenom da će se taj trend zadržati i tokom narednog perioda.

Epidemiolog Mila Paunić je naglasila da se HIV prenosi na tri načina - seksualnim kontaktom, krvnim putem najčešće korišćenjem zajedničkih igala i vertikalnom transmisijom sa majke na dete.

Ministar Milosavljević je rekao da je oblast borbe protiv side najbolji primer multisektorske saradnje i partnerstva, koja pored aktivnosti resornog ministarstva uključije i agencije Ujedinjenih nacija, međunarodne, nevladine i verske organizacije.

"To je jedan od najvažnijih razloga zbog čega se u oblasti borbe protiv AIDS-a najviše promenila svest građana Srbije", rekao je on i dodao da "ne prođe nijedan dan u godini, a da se istom snagom i energijom ne sprovode aktivnosti širom zemlje u borbi protiv te bolesti".

Prema njegovim rečima, Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije u Srbiji je u prethodne dve godine odobrio dva petogodišnja projekta u ukupnom iznosu od oko 20 miliona evra za borbu protiv side. Dodao je da prvi projekat sprovodi Ministarstvo zdravlja, a drugi ministarstvo u saradnji sa Omladinom JAZAS-a.

Epidemija HIV-a još traje

Predsednica Tematske grupe UN za HIV/AIDS Judita Rajhenberg ukazala je se prema podacima broj novoinficiranih osoba u svetu prošloj godini smanjio za 17 odsto, kao i da je prevalenca HIV-a opala i među mladima.

"Ipak, promene načina prenošenja uočene su i u Srbiji, tako da seksualni prenos dominira, a sve je više novoregistrovanih u populaciji mladih, naročito muškaraca", podvukla je Rajhenberg i napomenula da epidemija HIV-a još uvek traje i predstavlja najveći globalni problem. Moto ovogodišnje kampanje u Srbiji glasi "Povežimo se sigurno, zaštitimo ljubav, koristimo kondom".

U organizaciji Ministarstva zdravlja, a uz podršku Ministarstva prosvete, UNAIDS-a i UNICEF-a u svim osnovnim školama u Beogradu organizovan je javni čas na kome su učenicima 7. i 8. razreda prenete osnovne informacije o HIV-u i načinima zaštite.

Za 28 godina, od kada je bolest registrovana, od side, prema poslednjim podacima, umrlo je 25 miliona ljudi.

Glavni način prenošenja virusa - nezaštićen heteoseksualni odnos

Podaci Svetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a pokazuju da je u svetu virusom HIV-a zaraženo 33 miliona osoba.

Nezaštićen heteroseksualni odnos je glavni način prenošenja virusa u većini zemalja, a u nekim sredinama dominantna transmisija je nezaštićen seksualni odnos među muškarcima ili upotreba nesterilnih igala i špriceva.

Osim predavanja, radionica, tribina, edukacije i uličnih manifestacija, prethodnih godina obavljano je i dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje o toj bolesti.

Organizatori obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side su Ministarstvo zdravlja Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", tematske grupe Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS i brojne nevladine organizacije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво