Mihajlović: Podrška Beogradskom univerzitetu u borbi za rodnu ravnopravnost

Nacrt akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti predstavljen je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je istakla da je ovo prvi takav dokument i dodala da će Vlada pružiti punu podršku Beogradskom univerzitetu u realizaciji tog plana.

Zorana Mihajlović je na istakla da nije tajna da živimo u rodno neravnopravnom društvu, u kojem postoji segregacija muškaraca i žena u visokom obrazovanju i u kom nema dovoljno žena na mestima na kojima se donose odluke.

"Zato podržavam inicijativu Pravnog fakulteta da se usvoji akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti u akademskoj zajednici i na fakultetima", izjavila je Mihajlovićeva.

Istakla je da Vlada Srbije i Koordinaciono telo pružaju punu podršku Beogradskom univerzitetu i Pravnom fakultetu kao prvoj instituciji koja je pripremila ovaj dokument i prepoznala rodnu ravnopravnost kao važnu kariku u vladavini prava.

"Počastvovana sam što kao predsednica Koordinacionog tela mogu da razgovaram danas sa vama o ovako važnoj temi. Kroz unapređenje rodne ravnopravnosti mi govorimo o stvaranju jednakih mogućnosti za sve građanke i građane, to često nije lako, ali zajedničkim radom možemo ostvariti napredak, ukoliko mislimo na budućnost i održivi razvoj društva", rekla je Mihajlovićeva.

Podsetila je da je Srbija jedina zemlja van Evropske unije koja je po drugi put izradila Indeks rodne ravnopravnosti i da u odnosu na EU najmanje zaostajemo u oblasti zdravlja i znanja, dok mnogo više moramo da radimo u oblasti vremena i rada.

"Indeks je pokazao da se u pojedinim oblastima razvijamo i brže od evropskog proseka. Za dve godine napredovali smo za 3,4 poena, a EU 1,2. Ipak, tu ne možemo stati, žene su i dalje manje plaćene za isti posao i mnogo više vremena provode u neplaćenim obavezama u domaćinstvu", zaključila je Mihajlovićeva.

Janković: Rodni disbalans nije dobar ni u jednoj oblasti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da rodni disbalans nije dobar ni u jednoj oblasti, pa ni u politici.

"Najveću štetu rodni disbalans pravi kada se radi o sistemu obrazovanja, jer se tu školuju budući kadrovi. Tu i najviše sistemski može da se uradi na uklanjanju rodne neravnopravnosti", poručila je Jankovićeva. 

Janković ističe da je rodna ravnopravnost na polju obrazovanja izuzetno važna, zato što je to društvena oblast u kojoj može najviše da se uradi.

"Tu se počinje sa sistemskim otklanjanjem rodne neravnopravnosti kako bismo u budućim generacijama imali jednu drugačiju sliku", rekla je poverenica.

Vrlo je važno što se rodni balans promoviše baš na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smatra Jankovioć, te dodaje da je taj fakultet rasadnik budućih nosilaca pravosudnih funkcija, a često i ministara, narodnih poslanika i drugih donosilaca odluka u javnom i političkom životu.

Dodala je da je najveći napredak u indeksu rodne ravnopravnosti napravljen u političkom učešću žena, ali je upozorila da mali broj žena učestvuje u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.

"Pred nama je puno posla da bismo u svim oblastima imali ravnomeran broj muškaraca i žena, onoliko koliko je to moguće", ukazala je Jankovićeva.

Popović: Rodna ravnopravnost treba da se proširi na sve fakultete

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović zahvalila je Pravnom fakultetu na ovoj inicijativi, istakavši da plan unapređenja rodne ravnopravnosti treba da se proširi na sve fakultete.

"Iako se Beogradski univerzitet lepo uklapa u brojke poželjne u Evropi, potrebno je da plan za unapređenje rodne ravnopravnosti usvojimo na nivou univerziteta i očekujem da januarski senat to učini. Važno je da ohrabrimo koleginice da zauzmu rukovodeće pozicije, da osnažimo sve da u istraživačkom radu prigrle rodne principe i da svima omogućimo jednake mogućnosti za razvoj. Akcioni plan Pravnog fakulteta prethodnica je plana za rodnu ravnopravnost koji će usvojiti Beogradski univerzitet", rekla je Popovićeva.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković zahvalio je na podršci Vladi Srbije i Univerzitetu u Beogradu istakavši zadovoljstvo jer sa ovog fakulteta kreću i neguju se ideje modernog društva.

"Danas razgovaramo o jednoj veoma važnoj temi, postavili smo ozbiljne rokove i verujem da zbog nas samih moramo ostvariti postavljene ciljeve. Da principi rodne ravnopravnosti postanu deo nas", zaključio je Mirković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво