Kuburović: Protiv korupcije samo uz čvrstu političku volju

Korupcija je najopasniji neprijatelj napretku države i društva, a novčana sredstva koja se potroše na korupciju, zapravo pripadaju školama, bolnicama, građanima ukazala je ministarka pravde Nela Kuburović na međunarodnoj konfrenciji "Primena mehanizama prevencije korupcije".

Nela Kuburović navodi da je borba protiv korupcije izazov svake Vlade.

"Podrazumeva sistemski i sveobuhvatni pristup uspostavljanja mehanizama borbe – represivih i preventivnih na svim nivoima", ukazala je Kuburovićeva.

Dodala je da se opipljivi rezultati mogu postići isključivo ako postoji čvrsta politička volja i odlučno rukovođenje i podsetila da je Vlada Republike Srbije borbu protiv korupcije postavila kao jedan od najvažnijih političkih ciljeva.

Podseća da je u prethodne dve godine u Srbiji donet set antikorupcijskih zakona, među kojim je Zakon o organizaciji i nadležnosti dravnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, čija je primena počela 1. marta ove godine.

Ministarka je rekla da je Srbija, zahvaljujući tom zakonu po prvi put dobila četiri regionalna centra za borbu protiv korupcije, u – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, a da su zajedno sa izmenema Krivičnog zakonika, čime su uvedena nova krivična dela sa koruptivnim elementom, policija, tužilaštva i sudovi dobili moćno oružje, kada je u pitanju represivna borba.

"Zakon o lobiranju uvodi novine u pravni sistem Srbije" 

Govoreći o zakonskim preventivnim rešenjima, Kuburovićeva je podsetila da je Skupština Srbije početkom novembra 2018. godine usvojila Zakon o lobiranju, koji uvodi novine u pravni sistem Srbije i značajno proširuje ulogu Agencije za borbu protiv korupcije.

Takođe, navela je da je pored Zakona o lobiranju, donet i novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

"Uskoro se očekuje donošenje i novog Zakona o sprečavanju korupcije, kojim se bliže uređuju pravila o sprečavanju sukoba interesa, kumulacija javnih funkcija, prijavljivanje imovine i prihoda javnih funkcionera, kao i pravni položaj, nadležnost, organizacija i rad Agencije za borbu protiv korupcije", rekla je ministarka.

Podseća da usvajanjem ovog zakona, Srbija ispunjava jednu od GREKO proporuka.

Kako je rekla, Vlada Srbije je ovakvim zakonskim uređenjem obezbedila efikasan normativni okvir za borbu protiv korupcije, te zaključila da je borba protiv korupcije pravo, ali i obaveza svakog pojedinca u savremenom demokratskom društvu.

Konferencija "Primena mehanizama prevencije korupcije" organizovana je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, a u okviru predsedavanja Republike Italije OEBS-om.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво