Hakovani mejlovi zaposlenih u Komesarijatu

Na službene mejl adrese zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije u četvrtak posle podne desio se hakerski napad, saopštio je Komesarijat.

Sa adresa više desetina hakovanih mejlova poslato je na stotine poruka sa propagandno-političkom sadržinom potpuno identičnog oblika, navodi se uz saopštenju Komesarijata.

Zaposlenima u Komesarijatu za izbeglice i migracije juče oko 18 sati počela su da stižu obaveštenja na službene telefone, dok je jedan deo zaposlenih jutros po dolasku na posao saznao da je sa njihovih mejlova otišlo na desetine poruka trećim licima u vreme kada oni nisu bili na poslu niti su mogli da pristupe službenim računarima.

Mejl server Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao i za ostale republičke organe, nalazi se u Upravi za zajedničke poslove, stoga postoji sumnja da je napadnut server Uprave, što će utvrditi istraga.

"Radi istrage, koja će biti pokrenuta da bi se utvrdilo kako je i odakle došlo do ovog napada, službeni mejlovi zaposlenih u KIRS-u od jutros nisu u upotrebi, a zaposleni u Grupi za informatičke poslove Komesarijata za izbeglice i migracije prikupljaju neophodne dokaze koji će biti priloženi uz krivičnu prijavu", navodi se u saopštenju.

Iz Komesarijata navode da je iste večeri obaveštena Kancelarija za IT i e-Upravu Vlade Srbije, a danas će biti podneta i krivična prijava protiv NN lica Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije.

Komesarijat za izbeglice i migracije moli za razumevanje zbog zastoja u radu i izvinjava se svima koji su dobili poruke sa hakovanih imejl adresa.

Oni očekuju da će u najkraćem roku biti otkriveni počinioci, kao i njihovi nalogodavci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво