Kraj za divlje prelaze, vozači pod budnim okom kamera

Vozače će na auto-putu Beograd-Niš na proleće snimati 56 kamera na 14 lokacija u oba smera, i to na deonicama od svega šest kilometara do 32 kilometra.

U "Putevima Srbije" kažu da će od proleća biti postavljeno još informacionih displeja, ali i sistem za prekidanje programa radio stanica u slučaju opasnosti. Nove investicije su usmerene na bezbednost saobraćaja, naročito na izbegavanje lančanih sudara u lošim vremenskim uslovima.

Planira se postavljanje ukupno 56 kamera na 14 takozvanih portala ili nosača u oba smera. Na svakom portalu biće po dve kamere, koje će snimati saobraćaj u sve tri trake.

U smeru od Beograda ka Nišu kamere će biti ispred naplatne stanice "Beograd" u Vrčinu, zatim nakon 10 kilometara ispred naplatne stanice "Mali Požarevac", pa posle sedam kilometara ispred Umčara i tako na još 11 lokacija.

Time će se izbeći da vozači voze nedozvoljenom brzinom pa posle toga odmorom na benzinskim stanicama obezbede prolazno vreme koje se uklapa u propis.

"Kamere će sa 100 odsto sigurnosti beležiti registarske brojeve do 250 kilometara na čas. Mi ćemo biti u mogućnosti i preko te brzine da evidentiramo podatke o prekoračenju, ali ipak ne sa 100 odsto sigurnošću. Brzine od 250 kilometara na auto-putu, složićete se da su ipak skoro nemoguće", rekao je Darko Savić iz "Puteva Srbije".  

Pored kamera, pretovar kamiona i kazna za njega biće onemogućena specijalnim senzorima u asfaltu gde će svako teretno vozilo biti premereno i označeno u pokretu tako da će se kazne za pretovar bez odlaska na vagu odmah naplaćivati.

Savić je rekao da će naše auto-puteve obogatiti, sa još portala za informisanje. "Radimo kompletan sistem za obaveštavanje putem radio-stanica i prijemnika u vozilu", navodi Savić. 

Celoviti video-nadzor pored bezbednosti sabraćaja daće pun uvid u sve divlje prolaze koje prevoznici sada koriste da bi izbegli plaćanje putarine. Takođe putem nadzora pratiće sve nelegalne aktivnosti šlep-službi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво