Kontrola bezbednosti sve hrane na jednom mestu

Nacionalna referentna laboratorija za ispitivanje kvaliteta hrane konačno dobija akreditaciju najkasnije u ponedeljak, najavljuju u Ministarstvu poljoprivrede. Počeće sa ispitivanjem mleka, a od proleća će se raditi sistemske i naručene analize hrane na prisustvo veterinarskih lekova, pesticida, teških metala i drugih štetnih sastojaka.

Ima li u mleku aflatoksina, sadrži li voće i povrće višak pesticida, meso antibiotike, a viršle mlevene kosti – takva nagađanja bi konačno trebalo da zamene rezultati institucije.

Nacionalna referentna laboratorija za ispitivanje bezbednosti hrane dobija akreditaciju posle više od deset godina. Do aprila bi trebalo da kontrolišu 95 odsto hrane u Srbiji. Proveravaće i rezultate privatnih laboratorija.

"Superanalize će se raditi kod nas, znači država će imati pravo, koje je pravo svake države da ima monopol na takvim stvarima, da kontroliše šta se radi na njenom tržištu. To se neće mnogima svideti. Neće više biti kadija te tuži, kadija ti sudi", ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Uz te kontrole mogla bi da se prekine i praksa pojedinih kompanija, koje na srpsko tržište plasiraju robu nižeg kvaliteta nego u zapadnoj Evropi.

Bez dvostrukih aršina 

Uvozna ili domaća hrana koju nudi veliki ili mali proizvođač – svejedno, obećavaju, neće biti dvostrukih aršina.

"Hrana koja se proizvodi u Srbiji, ona može da ima neki dodatni kvalitet, u smislu da ona reflektuje poreklo kada pričamo o različitim regionima i različitim tradicionalnim načinima proizvodnje", objašnjava direktor Direkcije nacionalnih referentnih laboratorija Nenad Dolovac.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograda tvrdi da nije istina da su veliki sistemi i u proizvodnji i u prometu ti koji obezbeđuju najveću bezbednost i kvalitet hrane.

"Imali smo male proizvođače koji su imali proizvode koji su bili u zoni ekstra kvaliteta", naglašava Bogosavljević.

Pravilnici o bezbednosti i kvalitetu hrane koji se primenjuju potpuno su usklađeni sa onima u Evropi, a što se tiče uvoza i proizvodnje genetski modifikovane hrane, kažu, ostaje nulta tolerancija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара