Popović: Obrazovanje nove generacije inženjera prioritet Vlade

Digitalna transformacija srpske industrije i obrazovanje nove generacije inženjera jedan je od osnovnih zadataka Vlade Srbije, poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je na otvaranju dvodnevnog foruma "Mašinstvo i inovacione tehnologije - MITEF 2018" u Privrednoj komori Srbije rekao da Srbija mora da postane deo globalnih procesa reindustralizacije svetske ekonomije i u tom kontekstu masovne primene savremenih industrijskih IKT tehnologija.

"Veštačka inteligencija, robotika, fleksibilna automatizacija – predstavljaju prostor u kojem Srbija treba da traži svoj budući i sadašnji industrijski identitet", rekao je Popović i napomenuo da je industrijska transformacija u Srbiji primarni zadatak vlade.

"Obrazovanje nove generacije inženjera, generisanje nove tehnološke elite, naš je primarni zadatak". Zato je, kaže Popović, važno i da se modernizuju obrazovni programi.

"Srbija već ima spremnu i obrazovnu ali i inovacionu strukturu, a to su četiri univerzitetska centra u kojima se decenijama obrazuju inženjeri za domen proizvodnih tehnologija. To je najveći resurs koji Srbija ima - naši inženjeri", poručio je ministar.

Popović je podsetio da digitalizacija ima korene u prošlosti, da oni sežu pola veka unazada te da ovaj proces u industriji od tada traje u kontinuitetu.

Državni sekretar u ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović rekao je da se trenutno radi na izradi Zakona o nauci i istraživanjima i ukazao da Srbiji nedostaju inženjeri, jer kako je rekao, sve više fabrika dolazi u Srbiju, te je zato potrebno obrazovati ovaj profil stručnjaka.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ukazao je da ono što danas u svetu pravi razliku između uspešnih kompanija koje se bave mašinstvom i onih koji to nisu, je način na koji te kompanije primenjuju digitalnu tehnologiju u svom poslovanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара