Tri mlade naučnice dobitinice stipendija za "Žene u nauci"

Tri mlade naučnice - Milica Sentić, Mirjana Ljubojević i Mirjana Ćuk ovogodišnje su dobitnice nacionalnih stipendija "Za žene u nauci". Njihov izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima hemije životne sredine, hortikulture i botanike, nagrađen je stipendijama u vrednosti od po 5.000 evra, a one su im uručene na ceremoniji u Vladi Srbije. 

Zahvalne na priznanjima, poručile su da im se stipednijama odaje poštovanje i pruža podrška i podstrek za dalji rad i napredak.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio im je da su one, kao i sve prethodne dobitnice, ponos Srbije.

"Vi ste insipracija i nadahnuće za devojke da se bave naukom. Vi ste ono najbolje što Srbija ima", rekao je Popović.

On je obećao da će nadležni učiniti sve da što je moguće više promovišu žene u nauci, da im se omoguće što bolji uslovi, kao i da će se truditi da u inovacionom preduzetništvu, posebno ženskom, u sledećih nekoliko godina urade sve kako bi naše znanje, inženjersko i naučno, bilo još bolje, a možda i najbolje u Evropi.

Kako je rekao, procenat žena u nauci u svetu je 28 odsto, a trebalo bi da ih bude više od 50 odsto, jer njihov doprinos nije ništa manji, već je čak i veći nego muškaraca.

Takođe, istakao da je 95 odsto aplikacija Fondu za inovacionu delatnost u Srbiji, podnose startapovi ili kompanija čiji su vlasnici muškarci.

Podsetio je i da su ove godine u resoru koji vodi po prvi uvedeni programi za promociju ženskog inovacionog preduzetništva, da je za kratko vreme stiglo mnogo prijava, te da će više od 150 žena dobiti grantove.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović naveo je da je mnogo naučnica koje su nastavile sjajne karijere nakon dobijanja stipendije.

On je podsetio da je usvojen Zakon o Fondu za nauku, kao i da je u toku javna rasprava o Zakonu o nauci i istraživanjima.

"Ove godine smo primili po pozivu 1.000 mladih, primili smo 870 mladih istraživača sa prosečnom ocenom iznad 9. Stvorićemo uslove da svi oni ostanu, da rade ovde i to će kroz zakon biti obezbeđeno", rekao je Popović.

On je dodao da su sredstva za naučna istraživanja ove godine veća nego prošle godine, a kroz Fond za nauku će biti obezbeđena sredstva, gde će na jednoj "liniji" krajem 2019. godine biti raspoloživo 42 miliona evra.

Predsednik Nacionalne komisije za Unesko Goran Milašović istakao je da se na ovaj način stimulliše i rodna ravnopravnost, jer žene treba da imaju veće učešće u nauci.

"Bavite se naukom, uzmite još veće učešće u projektima, a nagrade kao ove neka vam posluže kao podsticaj za dalji rad", rekao je Milašinović.

Dobitnice stipendije  

Milica Sentić je doktor hemijskih nauka, naučni saradnik na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, a stipendijom je nagrađena za projekat "Inovativni pristup za degradaciju toksina cijanobakterija, akutnog ekotoksikološkog problema u vodenim ekosistemima u svetu i u republici Srbiji". 

Mirjana Ljubojević, doktor biotehničkih nauka, docent je za užu naučnu oblast Hortikultura i pejzažna arhitektura na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, i nagrađena je za projekat "Oplemenjivanje voćaka na otpornost prema patogenima u funkciji održivog i socio- ekonomskog razvoja". 

Nagrađena je i Mirjana Ćuk, asistent na katedri za botaniku, na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, za projekat "Status i vremenska dinamika flore i vegetacije Deliblatske peščare".

Mlade naučnice su stipendijama nagrađene u okviru međunarodnog programa Loreal-Unesko "Za žene u nauci" koji 20 godina nagrađuje i promoviše žene čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku u svetu. 

U Srbiji se u sklopu ove inicijative od 2010. godine najboljim mladim naučnicama dodeljuju stipendije koje predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaja da nastave da se bave naukom u našoj zemlji. 

Program u Srbiji realizuje se u partnerstvu Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Nacionalne komisije za saradnju sa Unesko, i i "L'Oréala Balkan". 

Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije "Za žene u nauci" učestvovalo je više od 500 mladih talentovanih naučnica, a najboljima su, uključujući i ovogodišnje dobitnice, dodeljene 23 stipendije čija ukupna vrednost prelazi 13 miliona dinara.

Početak novog ciklusa ovog programa najavljen je za 15. decembar, od kada će naučnice u Srbiji moći da konkurišu za stipendije za 2019. godinu. 

Za stipendije "Za žene u nauci" mogu da konkurišu naučnice koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije ili su ih već završile. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво