Srbija po rodnoj ravnopravnosti na 22. mestu u Evropi

Srbija je napredovala u postizanju rodne ravnopravnosti u 2018. godini i nalazi se na 22. mestu zajedničke liste sa evropskim zemljama, pokazuje drugi Indeks rodne ravnopravnosti koji je predstavljen na konferenciji u Palati Srbija.

Indeks ravnopravnosti pokazuje da je Srbija najviše postigla u oblasti uključivanja žena u politički život, a da su i dalje najlošiji rezultati u oblasti rada, što znači da su žene za isti posao manje plaćene od muškaraca.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je prosek Srbije u 2018. godini 55,8 poena, a prosek u EU 66,2 poena, te da je Srbija napredovala za 3,4 poena u odnosu na izveštaj iz 2016. godine, kada je prosek naše zemlje bio 52,4 poena, a evropski prosek 65.

"Rezultati Indeksa govore o posvećenom radu Vlade Srbije i Koordinacionog tela u prethodne dve godine i da smo napravili određene korake, a ukazuje i na oblasti u kojima treba više raditi'', rekla je Mihajlovićeva novinarima u Palati Srbija i dodala da je Srbija jedina zemlja van EU koja ima Indeks rodne ravnopravnosti.

Mihajlovićeva je kazala da je Srbija najviše napredovala u domenu moći, odnosno kada je reč o uključivanju žena u politički život i njihovoj zastupljenosti u parlamentu, vladi i političkim partijama.

Kako je rekla, u toj oblasti Srbija je napredovala za 9,3 poena i nalazi se na 16.mestu, a bolja je od Litvanije, Poljske, Austrije, Portugala, Rumunije, Hrvatske, Estonije, Malte, Kipra, Slovačke, Češske i Grčke.

U domenu znanja, Srbija je sa 23. mesta "skočila" na 17. mesto i zabeležila bolje rezultate od mnogih zemalja EU, kao što su Mađarska, Nemačka, Portugal, Poljska, Grčka, Slovenija, Hrvatska...

Žene manje plaćene od muškaraca za isti posao 

Mihajlovićeva je navela da su najveće razlike po rodnoj osnovi i dalje u oblasti rada i da su u Srbiji žene još manje plaćene od muškaraca za isti posao, a najmanje za 16 odsto.

''U narednom periodu posebno ćemo se fokusirati na oblast rada i plaćanja i na to šta sve možemo zajedno da uradimo da promenimo statistiku i da žene za isti posao budu plaćene kao muškarci'', rekla je ona.

Dodala je da je rodni jaz primetan i u domenu vremena. jer žene, kako navodi, provode mnogo više vremena brinući o porodici i domaćinstvu.

"Važno je da smo ušli u grupu zemalja sa kojima se poredimo, i da možemo prema Indeksu da vidimo na šta da obratimo pažnju u narednom periodu", rekla je Mihajlovićeva.

Prema drugom Indeksu rodne ravnopravnosti Srbija je bolje pozicionirana od sedam zemalja EU: Kipra, Češke, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Mađarkse i Grčke.

Direktorka Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost Virdžinija Langbak čestitala je Srbiji i vladi na ostvarenim rezultatima koji, kako je rekla, pokazuju da je Srbija posvećena napretku u oblasti ravnopravnosti.

Langbak je kazala da nijedna zemlja nije savršena, pa ni u EU, te da Indeks ravnopravnosti ukazuje gde postoji prostor za napredak i poboljšanje.

"Vlada Srbije to prepoznaje, a Srbija se već nalazi blizu tačke koja je prosečna vrednost u okviru EU. Primetan je napredak Srbije u svim oblastima, a može se uporediti sa Italijom koja je, takođe, napredovala u svim oblastima'', rekla je Langbak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво