Kako osnažiti stare i uključiti ih u društvo

Stanovništvo evropskih zemalja ubrzano stari i ozbiljan zadatak je njihovo osnaživanje i uključivanje u društvo. To je bio i cilj trogodišnjeg projekta, koji je finansirala EU. Statistika ne ide ni Srbiji na ruku, sada je svaki peti stanovnik stariji od 60 godina a procenjuje se da će za 30 godina svaki treći imati više od 80 godina.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da demografska struktura nije jedino što je odrednica za budući strateški dokument, već i promena porodične strukture.

Ističe da u dokumentu neće biti najbitnija održivost penzijskog sistema, već će sistemi socijalne i zdravstvene zaštite morati da pripreme adekvatne odgovore. Ukazuje da se mora raditi na sprečavanju socijalne isključenosti starih.

"Preveniranje isključenosti prevenira brojne probleme", poručuje Brankica Janković.

Navodi da nećemo imato drugačiju mogućnost, osim da starije doživljavamo kao resurs, a moramo i da se oslobodimo predrasuda prema njima.

Kako je rekla Brankica Janković, trebalo bi relaksirati uslove za volonterski rad nakon odlaska u penziju, jer se i tada može dati određeni doprinos.

Ističe da se mora sprečiti usamljenost stariji koja vodi u depresiju i druge probleme.

Poverenica ukazuje i da o problemima starijih više znamo iz relevantnih istraživanja nego iz njihovih pritužbi jer se oni ne žale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво