Ministarstvo: Naslovnica "Ilustrovane politike" nije u skladu sa dobrim ukusom

"Ilustrovana politika" ponovo je svojom naslovnom stranom uzburkala javnost, a Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je žaljenjem što naslovna tog porodičnog nedeljnika nije u skladu sa merilima dobrog ukusa.

Inače, na naslovnoj strani najnovijeg izdanja Ilustrovane politike neprikladno su prikazani Veran Matić i Ljiljana Smajlović, "u društvu" američkog ambasadora Kajla Skota.

Ministarstvo podseća da se to s naslovnim stranama ovog nedeljnika dešava već drugi put u poslednje vreme, što, kako navode u saopštenju za medije, odudara od duha višedecenijskog koncepta te revije.

U saopštenju, Ministarstvo apeluje na poslenike u medijima da se pridržavaju standarda ove društveno važne profesije.

Istovremeno, poručuju da se protive vulgarnim reakcijama na izveštavanje novinarke Studija B Barbare Životić. Ministarstvo takođe poručuje da će istrajati u osudama pojava netolerancije i isključivosti u javnom prostoru.

Komisija: Kampanja u kojoj se optuženi proglašavaju nevinima 

U međuvremenu se oglasila i Komisija za istraživanje ubistva novinara koja je saopštila da već mesec dana traje kampanja Ilustrovane politike u kojoj se optuženi u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza i da na to nema nikakve reakcije.

"U slučaju ove kampanje koja traje iz broja u broj, nema nikakve reakcije. Pored diskreditacije, uvreda, crtanja meta na Ljiljani Smajlović, konstantna crta je zahtev da se oslobode optuženi za ubistvo Ćuruvije", navela je Komisija.

U saopštenju se ukazuje da su se savetnik glavnog urednika Goran Kozić i spoljni saradnik Đorđe Martić u najnovijem napadu čak i pohvalili da imaju prećutnu podršku države za sve ove tekstove, jer je država reagovala samo povodom prvog broja "Psi su pušteni", i to samo zbog uvredljivog konteksta za američkog ambasadora.

Komisija je zatražila da se, pošutujući načelo pretpostavke nevinosti, oglase sve institucije koje su se oglašavale na istupe članova Komisije i podsetila da je na upozorenje predsednika Komisije Verana Matića na izostavljanje dokaza u postupku, Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud procenili da se time vrši pritisak na sud i krši pretpostavka nevinosti.

"Nije dovoljno samo da Suzana Vasiljević, kao predstavnca države, napusti Upravni odbor. Kako se sve ono zbog čega je napustila odbor nastavlja već mesec dana, očigledno je neophodno učiniti neki dodatni napor da se spreči dalja bezrezervna zaštita optuženih, a sve kroz crtanje meta na predstavnicima državne Komisije za istraživanje ubistva novinara", navodi se u saopštenju Komisije.

"Optuživanje bez dokaza"

Dodaje se da Kozić i Martić diskredituju novinare koji su pokrenuli proces osnivanja Komisije i da ih optužuje bez dokaza za "sva moguća nacionalnapočinstva".

Komisija je dodala da upozorava da se na takvim postupcima i reakcijama Višeg suda, Društva sudija i Vrhovnog kasacionog suda, potpuno neutemeljenim u praksi Evropskog suda za ljudska prava, "utvrđivanje istine i pravde uslučaju ubistva Ćuruvije redukuje na to koliko će još Smajlović i Matić izdržati svakodnevnu baražnu vatru autora iz državne Ilustrovane politike".

"Da li je uslov pravičnog suđenja da Smajlović i Matić budu likvidirani iz ovog procesa, kao oni koji nastoje da se utvrde sve činjenice, izvedu svi dokazi, na potpuno otvoreni javnosti jasan način", upitano je u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво