Protest prosvetara ispred Vlade

Sva četiri reprezentativna sindikata prosvete ispred Vlade Srbije organizovala su jednočasovni protest. U zavisnosti od toga da li profesori štrajkuju ili ne, časovi u školama trajali su 30 ili 45 minuta.

Prosvetari traže nastavak pregovora o platnim grupama i razredima, povećanje zarada za 14,67 odsto i početak pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u martu sledeće godine.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković poručila je ministrima da se čovek veže za reč, a podsetila je i na reči premijerke Ane Brnabić da je za nju najvažnije obrazovanje.

Predstavnik prosvetnih sindikata Čačka Vladimir Adžić rekao je da prosvetni radnici od 2008. godine nisu imali povećanja plata, a da je u tri godine, merama Vlade, svakom prosvetaru uzeto 100.000 dinara. 

Govorio je i predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović, koji je optužio vlast da pokušava da uništi i upropasti inteligenciju i prosvetu, "pa je zato proteklih godina iz zemlje otišlo više od pola miliona mladih ljudi".

Prema oceni predsednika Sindikata radnika u prosveti Slobodana Brajkovića, sadašnja Vlada ništa nije uradila za obrazovanje. 

Ipak, ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je prosveta dobila četvrto povećanje za vreme njegovog mandata.

"Nije niko od nas kriv što nismo mogli da isforsiramo i slomimo ruku MMf-u, Fiskalnom savetu i kažemo dajte nam više para, hoćemo da primenjujemo taj zakon od 2019. Ja sam rekao i bio bih najsrećniji, jer je to opet jako važna poluga u daljim reformama, da počenamo da vrednujemo kvalitet. I kada dođete do četvrtog nivoa, a govorim opet o kvalitetu nastave, vi imate kao nastavnik bilo koje ustanove platu profeosra sa univerziteta. To nikad nije bilo, ja radim 40 godina", rekao je Šarčević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво