Centru za decu sa posebnim potrebama na KiM potrebna pomoć

U Severnoj Kosovskoj Mitrovici ima 125 porodica sa decom sa posebnim potrebama. Direktorka centra kaže da kod njih sve više dolaze i roditelji sa decom iz južnog dela Kosovske Mitrovice i iz udaljenih srpskih enklava, jer je taj centar jedini takve vrste na severu Kosova i Metohije.

Zaposleni u centru rade sa mališanima ali i roditeljima koji često i ne znaju kako da pomognu svojoj deci da prevaziđu zdravstvene probleme.

"Već nakon nekoliko dana boravka u centru, roditelji uočavaju napredak u ponašanju i socijalizaciji dece na čemu su posebno zahvalni", kaže Lucija Stanković, majka deteta sa posebnim potrebama.

Druga majka, Tamara Nedeljković, zahvalila se udruženju jer je, kako kaže, uvek tu – u svakom trenutku, šta god da zatreba.

Centar nema dovoljno sredstava za normalan rad niti ima podršku lokalne sredine, tvrdi direktorka koja je i sama majka deteta sa posebnim potrebama.

"Ovaj prostor je jako mali. Mi prosto apelujemo na to da nam daju prostor jer zaista 125 dece i 125 porodica je jako teško primiti u ovom prostoru. Mi se nekako borimo, ali ne znamo do kad i kako. Treba nam podrška", rekla je Ivana Rakić, direktorka centra i predsednica udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama.

Prva humanitarna pomoć koja je stigla na sever Kosova i Metohije od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije uručena je ovom centru.

Pomoć je prikupio Pokret žena Pokreta socijalista čije članice su obišle ovu ustanovu i upoznale se sa njenim radom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи