Institucije važne za veće poštovanja ljudskih prava

Dan ljudskih prava i 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima obeleženi su večeras u Muzeju savremene umetnosti, uz podršku Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, Misije OEBS-a, Delagacije EU i Kancelarije saveta Evrope. Poručuju da ovaj dan poziva na akciju za poštovanje ljudskih prava.

Srbija mora da ojača institucije za ljudska prava i da garantuje njihovu nezavisnost. Hitno treba dosledno i efikasno primeniti zakone, piše u izveštaju Evropske komisije.

"Ljudska prava su deo i pristupne politike Evropske unije i zato je važno da Srbija u procesu pristupanja deo zakonodavstva o ljudskim pravima inkorporira u domaće zakonodavstvo. To se naročito odnosi na pravosuđe, medije, zaštitu životne sredine", kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Treba više raditi i na pravima osoba sa invaliditetom, LGBT zajednice i Roma.

"Na osnovu zvanične statistika, vidimo da je nezaposlenost dominantna kod LGBT zajednice, osoba sa invaliditetom, Romkinja", ističe stalna koordinatorka UN u Srbiji Stelijana Nadera.

"Bitna je uključenost institucija Srbije, ali i civilnog društva i međunarodnih organizacija, jer samo zajedno možemo da postignemo bolje poštovanje ljudskih prava", kaže ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Zaštitnik građana ističe da mnogi ne znaju kome da se obrate za pomoć, da ih institucija kojoj se obrate upućuje na drugu instituciju, koja opet navodi da nije nadležna.

"Žale se na kršenja imovinskih prava, to su jako dugi postupci pred sudovima, neizvršenje sudskih presuda, izvršenja za koja građani smatraju da nisu adekvatna", navodi zaštitnik Zoran Pašalić.

"Već 15 godina se primenjuje Evropska konvencija o ljudskim pravima u Srbiji. To znači da građani imaju pravo da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava. To pravo i koriste", kaže šef Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper.

Srbija treba da da veći prioritet pravima deteta, a zabrinjava i to što nema napretka u slobodi izražavanja, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво