Civilni sektor: Ugrožena sloboda izražavanja, posebno novinara

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i obeležavanja 70 godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, u Kući ljudskih prava održan je okrugli sto "Sužavanje prostora za delovanje, Srbija 2014-2018". Organizatori su Građanske inicijative, a u analizi je učestvovalo 11 nevladinih organizacija. Ocenili su da je prostor za delovanje sužen i ugrožene slobode izražavanja – posebno novinara.

U danu kada svi govore o ljudskim pravima, o svojim pravima govorili su predstavnici civilnog sektora. Kritike nisu štedeli. Jednoglasni u oceni – uslovi rada su im sve teži.

"Postoje teme koje su zabranjene i koje su opasne i kada se sa njima uhvatite u koštac postoji šansa da vam se nešto loše desi. Možete da budete fizički napadnuti, a možete da budete i pravno gonjeni od strane države", kaže Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku smatra da prisustvujemo trendu koji je postojao devedesetih, a to je da se bezbednost stavi na pijedastal kao vrednost veća od svih drugih.

"Svaki put kada Kosovo stigne na vrh problema koje brinu građane, percepcija korupcije dijametralno pada", ističe Stojanović Gajić.

Novinarski hleb, ovih dana, poručuju, ima i više od sedam kora.

"Napadi na novinare i bezbednost novinara su tema broj jedan u svim međunarodnim izveštajima koji govore o slobodi medija u Srbiji, od Evropske komisije koja izražava zabrinutost zbog nekažnjivosti napada i zločina nad novinarima", kaže Ivana Stevanović iz fondacije "Slavko Ćuruvija".

Složni i u oceni da njihovi izveštaji često ne stižu na pravu adresu – do građana. Za probleme, imaju i rešenja.

"Ja pre svega mislim da je važno da ne odustajemo. Bez obzira koliko izgledalo mračno sve ovo. Na kraju krajeva, mene ohrabruje i ovaj crveni mikrofon ovde, jer verujem da je iza toga gest profesionalaca koji su ostali da rade u toj instituciji", rekao je Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво