"Rešiti dugogodišnje probleme Roma"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković obišla je romsko naselje "Šume" na Čukarici povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, i tom prilikom poručila da se mora pomoći onima koji su ugroženi, i koji se suočavaju s problemima u svakodnevnom životu.

Poverenica je rekla da bez obrzira na to što je država napravila dobar i zakonodavni i strateški okvir, u pogledu društvenih grupa smo daleko od stanja koje želimo da dostignemo. Prema njenim rečima treba da prihvatimo da imamo jedan broj sugrađana kojima je neophodna podrška za izlazak iz svakodnevnih problema.

"Međunarodni dan ljudskih prava prilika je da se ukaže na ono što je dostignuto u ovoj oblasti i pokaže šta sve nismo uradili i što stoji kao veliki izazov pred društvom i državom, a to su dugogodišnji nerešeni problemi sugrađana Roma koji žive pored nas, a ne sa nama", rekla je Jankovićeva.

Poverenica je dodala da treba imati u vidu da niko drugi neće doći da reši probleme i da će, ako ne budu rešavani, doći samo novi.

"Neophodno je izmeniti što pre ovu sliku iza nas. Ljudi su suočeni s teškim uslovima, blatom, nedostatkom vode, struje, hrane" rekla je Brrankica Janković.

Poverenica je istakla da u romskom naselju "Šume" žive deca koja ne pohađaju školu, ili kasne s polaskom u školu, a da je jedini put za prevazilaženje problema ravnopravnost, prilika za školovanje pod jednakim uslovima, kao i da se stvore uslovi da se poveća zaposlenost.

Pored pripadnika romske nacionalne manjine, s problemima su suočeni i sugrađani sa invaliditetom, prisutna je diskrimnacija po starosnoj dobi, a posebno kad se radi o ženama.

Takođe je dodala da je u proteklih deceniju ili dve stvarana jedna nova stigma prema Romima zbog sredstava koja su za njih stizala iz različitih fondova.

"To su pre svega sredstva koja je dala EU i različite bilateralne pomoći. Sav taj novac koji je stizao, pitanje koliko je realno stizao do onih kojima je potreban, jer je administriranje projekata prilično skupo, a naši sugrađani Romi nisu dovoljno obučavani i nemaju dovoljno kapaciteta za upravljanje tim projektima", rekla je Jankovićeva.

Ocenila je da je Srbija postigla značajan napredak u oblasti zaštite ljudskih prava, ali da se neki problemi ipak ne smeju zapostavljati.

Kako je rekla, na tom putu mediji su važni partneri i bitno je da se bave upravo ovakvim temama.

Romsko naselje "Šume" bez struje, vode i puta

Sandra Januzović kaže da od detinjstva živi u ovom naselju. Sada u baraci živi sa suprugom i troje dece, a svakodnevno su suočeni s problemom nemanja struje, vode i blatom.

"Živimo loše, želeli bismo da imamo bolje uslove, da se preselimo, da se naša deca školuju i da imamo neki posao. Od detinjstva sam ovde, obećali su nam put, vodu, struju, ali ništa od toga, a ništa drugo i ne tražimo", kaže Januzovićeva.

Njena komšinica Safeta, koja u naselju "Šume" živi već dvadeset godina, takođe kaže da su uslovi za život jako loši i da je sada u barakama hladno, i da se trude da ih zaštite daskama i najlonom od loših vremensih uslova.

Safeta kaže da živi od socijalne pomoći koja iznosi 8.000 dinara i da nekako "izgura" u toku meseca.

Kako kaže, svi u naselju jedva čekaju preseljenje.

"Jedva čekamo da nas presele, samo da izađemo iz ovog blata, da dobijemo bilo šta. Niko nam ništa nije nudio i guramo ovako dok možemo", rekla je Safeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво