Alkohol i vožnja – smrtonosna kombinacija

Do 16. decembra pojačana je kontrola saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Ova akcija počinje danas u svih 29 država članica organizacije TISPOL-a (Mreža saobraćajnih policija Evrope), uz podsećanje da svaka kontrola vozača podrazumeva i obavezno alkotestiranje.

Vožnja pod uticajem alkohola ne samo da negativno utiče na funkcije neophodne za bezbednu vožnju, u prvom redu na čulo vida i brzinu reakcije, već i na pogrešno rasuđivanje, koje često vodi ka činjenju drugih prekršaja, kao što su prekoračenje dozvoljene brzine ili nekorišćenje sigurnosnih pojaseva.

"Veliki broj gradjana i dalje konzumira alkohol i vozi. Prošle godine je više od 48.000 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje u pijanom stanju, više od 10.000 hiljada je zadržano na trežnjenju, a 14 odsto nesreća sa poginulim imalo je za osnov to što su automobilima upravljali pijani vozači – to znači svaka sedma saobraćajna nesreća što je stvarno previše", kaže Aleksandar Radenković iz MUP-a Srbije.

Pošto zimi brzo pada mrak, pijani vozači najčešće ne vide pešake, pa je ovih dana bilo dosta udesa u kojima su stradali pešaci.

"Molim vozače da obrate pažnju na pešake koji sada nose kapuljače i mnogo teže opažaju automobile. Molim pešake da imaju u vidu da vozači ne mogu na vreme da ih opaze i mnogo teže im je da zaustave vozilo kad ih vide", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Tokom sprovođenja akcije kontrole vožnje pod dejstvom alkohola u istom periodu lane, 1.923 vozača isključena su iz saobraćaja, dok su 404 zadržana na trežnjenju u službenim prostorijama zbog upravljanja vozilom u stanju teške, veoma teške ili potpune alkoholisanosti.

Samo u jednom gradu u Srbiji od 8 ujutru do 13 sati pronađeno je više od 20 vozača koji su vozili i pili.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво