Beskamatni krediti put do ekonomskog osnaživanja žena žrtava nasilja

Pomoć ženama žrtvama nasilja mora biti i ekonomska kako bi se obezbedila njihova samostalnost. U okviru projekta "ONAsnaživanje" 15 žena dobilo je grantove od po 250.000 dinara za započinjanje ili razvijanje biznisa. Projekat sprovodi Fondacija "Fond B92" sa partnerima, uz finansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za zaustavljanje nasilja prema ženama.

Vlasnica poljoprivrednog gazdinstva od četiri hektara, Dragica Vasiljević, kod Sombora u plasteniku gaji papriku i paradajz. Ajvar, pastu od ljute paprike, kuvani paradajz, pečene i kisele paprike, nudi starijim sugrađanima u okolini.

"Imaju drugačije potrebe u smislu začina koji njima odgovaraju, manja pakovanja nego ona koja oni mogu da kupe u prodavnici, imamo mi tih domaćih proizvoda, ali to su uglavnom neka litarska pakovanja koja jednom samcu ne odgovaraju", objašnjava Dragica Vasiljević.

Prve korake u sopstvenom biznisu pravi i Smilja Zlatanović. Planira da otvori krojačku radnju.

"Potrebne su mi osnovne sirovine, materijal, recimo nož za krojenje, jedna mašina koja će da mi pomogne u boljem kvalitetu proizvoda", kaže Smilja Zlatanović.

Već gotovo 20 godina Marija Molnar bavi se voćarstvom.

"Puno sam uzela kredita da zasadim prvo voćnjak, onda kada sam ponovo postigla da isplatim kredit, školovala sam decu, onda sam ponovo digla drugi kredit da opet mogu drugi da zasadim i to postepeno polako tako", navodi Marija Molnar.

Oni koji pomažu ženama žrtvama nasilja i onima iz socijalno ugroženih kategorija da ekonomski ojačaju smatraju da bi država tim ženama mogla da pomogne beskamatnim kreditima.

"Mislim da zaista postoji prostor da se na nacionalnom planu jedna politika koja se deklarativno odvija i realizuje, između ostalog, i na takav način sa tim beskamatnim kreditima", ističe Veran Matić, predsednik Upravnog odbora "Fonda B92".

Šta o toj ideji misle u Vladinom Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i da li bi je podržali, odgovaraju da je to pitanje za celu Vladu.

"Mislim da to nije loša ideja da se obezbede sredstva na taj način da se pomognu žene. E sad je to pitanje i za ekonomiste, šire je to pitanje", smatra Ljiljana Lončar iz Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost.

Žene se, kaže, ekonomski osnažuju na više načina – na primer, bespovratnim sredstvima Evropske unije, grantovima za sigurne kuće, nagrađivanjem velikih kompanija koje angažuju male preduzetnice, rodnim budžetiranjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво