Strategija za borbu protiv korupcije čeka na ispunjavanje

Transparentnost Srbija ocenila je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. decembra, da većina mera iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2013-2018. nije realizovana, a da i one koje su formalno ispunjene uglavnom nisu donele očekivane rezultate.

"Proklamovana 'nulta tolerancija na korupciju' nije rezultirala kažnjavanjem svih zloupotreba", kaže se u saopštenju "Transparentnosti".

Za uspešnost gonjenja korupcije su pre pet godina u Strategiji i Akcionom planu postavljeni ne naročito ambiciozni ciljevi - da se za svega 30 odsto poveća broj pravnosnažno osuđenih učesnika u korupciji.

Međutim, broj osuđenih ne samo da nije povećan, već je značajno smanjen.

"Za krivična dela primanja mita, davanja mita i trgovine uticajem, broj osuda se 2017. smanjio više nego duplo u odnosu na 2012. - sa 116 na 55, dok je kod kažnjavanja zloupotrebe službenog položaja podbačaj nešto manji. Nije se povećao ni broj prijavljenih slučajeva korupcije i pored toga što je u međuvremenu usvojen Zakon o zaštiti uzbunjivača, a neki od njih su dobili zaštitu od otkaza", kaže se u saopštenju.

"Transparentnost" navodi i da je Vlada odustala od uvođenja krivičnog dela "nezakonitog bogaćenja", iz člana 20. Konvencije UN protiv korupcije, što je bilo predviđeno Akcionim planom iz 2013, a što je trebalo da omogući krivično gonjenje javnog funkcionera za "za znatno uvećanje imovine koje ne može razumno objasniti s obzirom na njegova zakonita primanja".

Međunarodni dan borbe protiv korupcije ustanovila je Generalna skupština UN jer je 9. decembra 2003. godine počelo potpisivanje pomenute Konvencije UN protiv korupcije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи