Bakšiš – odluka gosta ili usluga za oporezivanje

Odlazak u kafanu uskoro bi mogao postati skuplji a konobari bi mogli ostati bez dela bakšiša. Sve to ako Vlada prihvati predlog udruženja hotelijera i ugostitelja "Hores" da se i bakšiš oporezuje. U Ministarstvu finasija, za sada, samo kažu da će predlog analizirati.

Iako je predlog za oporezivanje bakšiša, u njihovo ime, otišao na adrese tri ministarstva, finansija, privrede i trgovine i turizma, konobari se sa tim ne slažu.

"To je lična stvar gosta da li će on da časti konobara ili neće. To zavisi od toga da li je zadovoljan, da li mu je pružena adekvatna i lepa usluga. Gost ako je zadovoljan, on će da časti konobara i mislim da tu državi nije mesto da se meša", kaže konobar Miroljub Popović.

"S obzirom da je ekonomska situacija u našoj zemlji takva, da konobari nemaju visoke plate, još da im se oporezuje bakšiš, mislim da je to suvišno", ističe Nevena Drobnjak iz hotela "Omorika" sa Tare.

Svoj zahtev u "Horesu" objašnjavaju činjenicom da inspektori koji u konobarskom buđelaru pronađu više novca nego u blagajni, naplaćuju ogromnu kaznu poslodavcu, a objekat zatvaraju na dve nedelje do godinu dana.

Kako u tim slučajevima nije reč o utaji poreza, već o običaju da se konobar časti, apsurdno je da se u nedostatku zakonske regulative, ugostitelji kažnjavaju, kažu u "Horesu".

"Jedan od zahteva koji je bio od predstavnika hotela iz grupacije hotelskih lanaca jeste nemogućnost plaćanja bakšiša karticom. Tako da je i to pitanje koje treba rešiti. I onda sa rešavanjem generalno ovog pitanja, ovog problema, sigurno ćemo omogućiti svima u lancu da budu zadovoljni", kaže direktor "Horesa" Georgi Genov.

U mnogim državama, konobarski bakšiš se odavno oporezuje.

"U velikom broju zemalja konobari nemaju redovna primanja nego žive isključivo od napojnice, odnosno bakšiša i oni su uključeni u fiskalne kase, znači u fiskalizaciju, na to se plaća porez, ali ipak ne znam da li smo mi na dobrom putu da tako nešto uvedemo ovako ad hok", kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Bakšiš se u nekim zemljama na računu predstavlja kao servis, koji je obavezan, ali to je onda usluga na koju se uz porez plaćaju i doprinosi, objašnjavaju u "Horesu" i kažu da oni traže da se predlogom zakona, bakšiš tretira kao nagrada na koju bi se plaćao samo porez od 20 odsto. U prevodu od 100 dinara bakšiša, konobar bi kući odneo 80.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво