Kad škola ostane bez krova

U požaru koji je zahvatio Osnovnu školu u selu Donja Orovica kod Ljubovije izgoreo je krov, zbog čega đaci već mesec dana na nastavu odlaze u susedno selo. Iako je za većinu učenika organizovan autobuski prevoz, jedan broj roditelja nezadovoljan je što još nisu počeli radovi na sanaciji škole.

Pored krova, u požaru koji je zahvatio školu u Donjoj Orovici izgoreli su prozori, ali i učionice na spratu. Zbog opasnosti od urušavanja, tridesetak đaka iz tog, ali i tri okolna sela, na nastavu odlazi u Donju Ljuboviju. Živko je jedan od njih.

"Neki moji drugari imaju odmah autobus, a neki moraju da pešače po pet, šest kilometara i preko šume uveče kad se vraćaju. Danju idu isto peške, ali im je lakše nego uveče. Ja imam sreću što me vozi tata", kaže Živko.

Škola u Donjoj Orovici nalazi se u centru sela i na raskršću puteva koji vode iz okolnih planinskih zaselaka odakle su dolazili đaci. Pre požara, nastavu su pohađali u prvoj smeni, što im je, kažu, išlo na ruku.

"Deci je veoma teško pogotovo što su druga smena, mi nismo toliko udaljeni koliko su druga deca, to je možda trećina puta koji poneka decu pređu, kojima je uveče kad dođu u šest, sedam sati i posle toga idu jedno tri četiri kilometra pešice, i onda dođu kući u osam, devet sati", navodi Snežana Ilić iz Donje Orovice.

Vladan Ilić kaže da meštani ne znaju šta će biti sa školom, da li će se renovirati i dodaje da njima "ostaje samo da gledaju u nebo da bude lepo vreme, da mogu da voze decu, jer kad padne sneg to će biti stvarno teško". 

Nadležni u opštini Ljubovija kažu da je pre požara postojao projekat za rekonstrukciju škole u Donjoj Orovici, ali nakon novonastalih okolnosti moralo je doći do izmene projektne dokumentacije, zbog čega đaci u ovu školu neće sigurno poći do iduće školske godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво