Radojičić: Gondolu grade tri domaće i jedna italijanska kompanija

Grad Beograd odabrao je konzorcijum tri domaće i jedne italijanske firme za izgradnju gondole u glavnom gradu Srbije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je u postupku javne nabavke za izgradnju gondole u Beogradu doneta Odluka o dodeli ugovora grupi ponuđača – reč je o italijanskog kompaniji "Lajtner" S.P.A i tri domaće "KOTO", "Elkoms" i "Del ing".

Prema Radojičićevim rečima, zakonski rok za žalbu je deset dana, a nakon toga potpisaće se ugovor sa izvođačem.

"Ponuda grupe ponuđača je u postupku javne nabavke ocenjena kao najpovoljnija, pa je Komisija za nabavku dala predlog da se donese odluka o dodeli ugovora", rekao je gradonačelnik, a navodi se na sajtu gradske uprave.

Ponuda za izgradnju gondole iznosi 1.794.000.000 dinara bez PDV-a, rekao je Radojičić.

Dodao je da ukoliko u narednih deset dana ne bude bilo žalbe na postupak javne nabavke, ugovor će se sklopiti sa tri domaće firme i jednom kompanijom iz Italije.

Trasa duga kilometar

Kako je ranije rekao Radojičić, trasa gondole biće duga kilometar, stanica na jednoj strani će se nalaziti u blizini pristaništa i "Beton hale", a na drugoj nedaleko od Poslovnog centra "Ušće".

Rok za izradu idejnog rešenja je 15 dana od uplate avansa, a za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti 20 dana od pribavljanja lokacijskih uslova od nadležnog organa.

Izrada projekta za građevinsku dozvolu mora biti završena 30 dana od dobijanja pozitivnog mišljenja Revizione komisije o izvršenoj stručnoj kontroli idejnog projekta sa studijom opravdanosti.

Rok za izradu projekta za izvođenje je 20 dana od dana izdavanja građevinske dozvole.

Kada ovi uslovi budu ispunjeni, rok za završetak radova je 275 dana od dobijanja građevinske dozvole, rekao je gradonačelnik pre nekoliko dana.

Skejt park kod Ušća biće pomeren na novu lokaciju, jer je na tom mestu predviđena izgradnja stajališta za gondolu koje će biti na stubovima.

Na drugoj strani, u delu stanice "Kalemegdan", plan predviđa da prostor oko gondole obuhvati deo šetališta i zelenih površina najvećeg gradskog parka, pa bi stajalište bilo nedaleko od raskrsnice Karađorđeve ulice i Bulevara vojvode Bojovića.

Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanska stanica bila visoka 106 metara.

"Gondola će moći da prevozi 3.000 ljudi po satu u oba smera, a vreme putovanja bi trebalo da traje oko pet minuta. Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondole trebalo bi da se vrati za oko šest godina", rekao je gradonačelnik.

U planu je da žičara bude opremljena sa 25 kabina.

Prevoz bicikala i pristup osobama sa invaliditetom takođe će biti omogućeni.

Minimalna visina donje ivice kabine biće 4,5 metara iznad prizemnih objekata i javnih saobraćajnih površina, šest metara od nivoa primarnih infrastrukturnih vodova i 12 metara od nivoa Save pri najvišem vodostaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво