"Polno uznemiravanje za svaku osudu bez obzira o kome je reč"

Ministarka pravde Nela Kuburović poručila je da je polno uznemiravanje za svaku vrstu osude bez obzira da li je u pitanju funkcioner ili ne.

Ukazujući da se naše društvo suočava sa problemom seksualnog zlostavljanja, Nela Kuburović  je rekla novinarima da je upravo zbog toga Ministarstvo pravde u prethodne dve godine dosta uradilo i kroz izmene Krivičnog zakonika i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

"Izmenama Krivičnog zakonika uvedena su nova krivična dela koja nisu postojala u našem pravnom sistemu, a sve u skladu sa ratifikovnim Instanbulskom konvencijom tako da sada imamo mogućnost da se lica procesuiraju za polno uznemiravanje", rekla je Kuburovićeva.

Smatra da je ključno da, koliko god u društvu bilo otpora prilikom donošenja takvih izmena, tužilaštvo i sudovi rade u procesuiranju te vrste krivičnih dela.

Podsetila je da je u Srbiji za manje od godinu dana od početka primene novih zakonskih odredbi donet veliki broj osuđujućih presuda i zaključila da je polno uznemiravanje za svaku vrstu osude, bez obriza da li je u pitanju funkicioner ili ne.

Ministarka je istakla da zakon treba da deluje represivno i ukoliko se bilo koji oblik krivičnog dela desi, rekla je da očekuje da nadležni organi reaguju i da u razumnom roku sankcionišu takvo ponašanje.

Zamenik gradonacelnika Bora Branko Perić (60) našao se u središtu skandala kada su fotografije na kojima on ljubi i grli devojčicu staru 15 godina osvanule na jednom Fejsbuk profilu.

Mediji prenose da je po objavljivanju fotografija od Perića zatraženo da odmah podnese ostavku, kao i da je on to učinio.

U obrazloženju odluke da se povuče sa mesta zamenika gradonačelnika naveo je da su u pitanju lični razlozi.

Kako se navodi, slike su ubrzo po postavljanju sklonjene, ali ih je, u međuvremenu, video i skinuo veliki broj pratilaca ove društvene mreže.

Perić tvrdi da je devojčici "samo čestitao" na dobro urađenom poslu kićenja seoskog doma kulture.

U ceo slučaj se, ubrzo, umešala i policija.

Pored ovog slučaja, predsednik opštine Brus pred sudom odgovara za polno uznemiravanje.

Kuburovićeva očekuje zakon o nestalim bebama na proleće

Ministarka je napomenula da očekuje da će se Zakon o nestalim bebama naći u raspravi na prolećnom zasedanju skupštine Srbije, nakon čega će biti i usvojen, ukazujući da usvajanju zakona veliki otpor pružaju neki roditelji čija se deca vode kao nestala.

"Zakon o nestalim bebama je od marta u skupštinskoj proceduri ali je veliki otpor roditelja čija su deca nestala, odnosno smatraju se nestalim i mi smo pokušali da kroz dijalog sa njima dođemo do kompromisnog rešenja, rekla je Kuburovićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Istakla je da je MUP formirao komisiju gde su uključeni predstavnici svih nadležnih državnih organa i roditeljskih udruženja i dodala da veruje da ćemo u skorijem vremenskom periodu upravo imati mogućnost da se ovaj zakon usvoji.

Kuburovićeva je ukazala da su u izradi zakona učestvovali i predstavnici roditelja i da je veliki broj njihovihi amandmana usvojen, kao i Jukomovih.

"Verujem da će se tokom proleća zakon naći na raspravi u skupštini i da će biti usvojen", navela je i dodala da je to naša obaveza iz presude Evropskog suda za ljudska prava (u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije u čiju je korist presuđeno).

Prema njenim rečima, zakon je izrađen upravo u skladu sa preporukama iz same presude Evropskog suda za ljudska prava, ali to ne znači da tim propisom mogu da se reše sva sporna pitanja.

Zakonom se, kako je ukazala, ispunjavamo našu obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava.

Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je juče Srbiju da što hitnije usvoji zakon o nestalim bebama i omogući roditeljima pravo na obeštećenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво