Nehumani uslovi u kontejnerskom naselju u Gračanici

Život u nehumanim uslovima na Kosovu i Metohiji nije retkost. U Gračanici više porodica godinama živi u kontejnerima, a zimi ti nehumani uslovi postaju, kažu, nepodnošljivi.

Dvadesetak porodica već godinama, a neke duže od decenije, zimu dočekuje u kontejnerima.

"Zimi kao mrtvačnica, nisam još bila tamo, ali brzo ću izgleda, a leti kao gasna komora", kaže Svetlana Danić.

"Živimo nas troje. Ja, trudnica i moj sin i dete nam je na putu. Nas četvoro u deset kvadrata. Da li je tu moguće da se živi i tu da nam se beba rodi?", pita Zoran Ilić.

Kontejnersko naselje u Gračanici zamišljeno je kao privremeni smeštaj za osobe čija su imanja i kuće uništeni tokom martovskog pogroma 2004. godine.

Ko je mogao napustio je naselje, a oni koji nisu imali gde, ostali su u kontejnerima. Među njima i stari i iznemogli. Radnim danima dobijaju po jedan obrok.

"U subotu nam daju po dve paštete i po dva hleba, za subotu i nedelju i to ti je to", navodi Miloradka Milentijević.

Struje za sada ima, ali ako prekorače potrošnju, isključiće im je. Ogrev još nisu dobili.

U naselju su i kupatila zajednička. Od tri funkcioniše jedno. Većina stanara kontejnerskog naselja je iz kategorije socijalno ugroženih. Sa minimalnim primanjima. Pomoć očekuju od opštinske administracije.

"Ono što im je sada najpotrebnije to su hrana i ogrev. Do kraja nedelje treba da im dostavimo i hranu i ogrev. U stalnom smo kontaktu i sa UNHCR-om, ono na čemu radimo je da im nađemo trajni smeštaj, odnosno, ako bude prilike, da se sagradi trajni smeštaj za svakog ponaosob", ističe predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

U opštini kažu da su blizu finansijske konstrukcije za podizanje stambene zgrade, koja bi, prema planu, bila u nekom od sela u okolini Gračanice.

broj komentara 0 pošalji komentar