Mlekarska škola u Pirotu čuvena po kačkavalju i dualnom obrazovanju

Najbolji učenici Mlekarske škole u Pirotu lako i brzo dolaze do posla. U stvari o tome više uopšte ne moraju da brinu – sa dve mlekare potpisali su ugovor da đacima plaćaju praksu i da ih zaposle po završetku škole.

Đorđe Tomić iz Niške Banje je od bake naučio da pravi sir. Prvi je razred Mlekarske škole u Pirotu, a već ima obezbeđenu i stipendiju i posao.

"Upisao sam školu zato što mi se sviđa ovaj zanat – pravljenje kačkavalja i sira. Sada ću sve da dam od sebe da budem bolji i da učim zanat", kaže Tomić.

U radionici Mlekarske škole u Pirotu svakoga dana se preradi skoro pet hiljada litara mleka. Najvažnije je da u procesu prerade učestvuju učenici i profesori.

Učenica Mlekarske škole Bojana Jotić, kaže da tu može sve da nauči i najbolji su uslovi za rad.

Dualno obrazovanje se podrazumeva. Svake nedelje prvaci provode jedan, a ostali učenici po dva dana u radionici.

"Odgovorno tvrdim da svaki učenik koji završi obrazovni profil prerađivač mleka i koji je odgovoran i posvećen, može direktno odmah nakon završetka školovanja da se uključi u proces proizvodnje", kaže Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Zato mnoge mlekare žele da zaposle najbolje učenike.

"Svi svršeni školarci mogu kod nas da nađu posao. Nama je neophodan veći broj dece koja su završila Mlekarsku školu. To je gotov kadar koji je neophodan svakoj mlekari", navodi Zvezdan Gavrilović  iz mlekare "Milk Haus Niš".

Zahvaljujući proizvodnji i prodaji čuvenog Pirotskog kačkavalja, Mlekarska škola je svim stipendistima obezbedila besplatane udžbenike ali i smeštaj i hranu u domu.

broj komentara 0 pošalji komentar