Savet Evrope traži hitno usvajanje zakona o nestalim bebama

Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama u cilju izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava kojom joj je, između ostalog, naložena i ta obaveza.

Komitet, inače, konstatuje da je Srbija do sada sprovela 90 odsto svih odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Predlog zakona o "nestalim bebama" Vlada Srbije je 8. marta uputila Skupštini Srbije, ali on još nije usvojen.

Ovaj poziv Komiteta ministara je usledio nakon njihovog trodnevnog decembarskog zasedanja, na čijem je dnevnom redu bilo i izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, povodom predstavke Zorice Jovanović, u čiju je korist presudio, a državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

U saopštenju Saveta Evrope se podseća da je bezulasovna obaveza Srbije, u skladu sa članom 46 Evropske konvencije o ljudskim pravima, da se u celosti, efektivno i bez odlaganja pridržava presude Evropskog suda za ljudska prava.

Komitet ministara je zbog toga ponovo pozvao vlasti u Srbiji da preduzmu sve neophodne korake kako bi se zakonodavni proces doveo do kraja.

Nalog Srbiji za zakonsko i institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba izdao je 2013. godine Sud za ljudska prava u Strazburu u presudi povodom slučaja Zorice Jovanović u čiju je korist presudio.

Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović, jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983, a zatim tri dana kasnije proglašena umrlom.

Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje, niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, a vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu, ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво