Hladno – toplo – energetski efikasno

U Beogradu je otvoren 49. Kongres klimatizacije, grejanja i hlađenja na kome su brojni izlagači iz zemlje i inostranstva predstavili najnovije tehnologije, softvere i projekte u toj oblasti. Na trodnevnom sajmu biće organizovane tribine i predavanja o novim trendovima u oblasti klimatizacije i energetske efikasnosti. U Ministarstvu energetike kažu da će naredne godine, povećanjem sredstava u Fondu za energetsku efikasnost, boljitak osetiti i građani.

Toplotne pumpe koje se najčešće prave za velike stambene objekte, zbog visoke energetske efikasnosti počele su da se proizvode i za manje stambene jedinice površine od 60 do 100 kvadratnih metara. Posle sajma IHS u Frankfurtu stižu i kod nas.

"Ako se koristi sa voda-voda sistemom može da bude i do 5,5 taj siopi, što znači da za jedan uloženi kilovat električne energije više od 5,5 kilovata toplotne energije dobijete", objašnjava Zoran Biserčić, direktor "Vailant" Srbija.

Predstavljen je i aparat za tzv. rekuperaciju, koji omogućava da bez otvaranja prozora imate svež, prečišćen vazduh, koji se noću dogreva. Izložen je i projekat upravljanja energijom u pametnim kućama koji pored uštede energije pruža i veći komfor korisnicima. Izazov je da se omogući daljinsko upravljanje tim sistemima pomoću računara, mobilnih telefona ili tableta.

"Korisnik može daljinski da uključi ili isključi grejanje ili hlađenje u kući. Može da komanduje daljinski svetlom kada nije u kući kako lopovi eventualno ne bi shvatili da je kuća prazna. Kontrolišu protivpožarne instalacije, kontrolu pristupa, koji kontrolišu protiv provalu", navodi Andrej Škorc, direktor kompanije "Sipatek bilding d.o.o".

Ministarstvo energetike radi više projekata energetske efikasnosti – revitalizovalo je dvadeset jednu termo elektranu, urađena je termo fasada 39 objekata, a planiraju još 14. Novine i u Fondu za energetsku efikasnost.

"Više neće biti samo budžetski fond, nego koji će imati znatno veća sredstva, nekih osam do devet miliona evra godišnje, gde ćemo kroz tako povećanu količinu novca biti u mogućnosti da izađemo u susret i građanima, a ne samo javnom sektoru kao što je bio slučaj do sad", ističe Miloš Banjac, pomoćnik ministra za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Cilj kongresa je predstavljanje stručnjacima i javnosti novih proizvoda iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja koji se koriste u zgradama i za snabdevanje zgrada energijom, a predviđen je i poseban program za studente te struke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво