Radna mesta bez radne snage

Jedan od dobrih ekonomskih pokazatelja koje je država saopštila ovih dana jeste da je nezaposlenost smanjena na 11,6 odsto. Ali dobra vest, po pravilu, nikad ne stiže sama – istovremeno poslodavcima sve više nedostaje radna snaga određenih kvalifikacija. Najtraženiji su zavarivači, bravari, kuvari, pekari, sve više i vozači.

Četiri decenije Dragoljub Planojević je za volanom. Kaže da trenutne cene prevoza i plate svode računicu na nulu.

Srpski vozači posao traže i lako ga dobijaju u Sloveniji, Hrvatskoj, Nemačkoj i zemljama Skandinavije. Tamo zarađuju tri puta više od prosečne plate vozača u Srbiji.

"Ja sam bio u inostranstvu, prošao sam sve. Gorak je hleb i tamo", rekao je Dragoljub. Na pitanje šta bi vratilo vozače kamiona, odgovara: "Pare."

Koliko vozača nedostaje u Srbiji – teško je precizirati. Prevoznici procenjuju oko 5.000. Visina zarade najčešće odvraća nove. Ipak, žale se i na veći problem.

"Prvo, većinom su ti vozači stariji, odlaze u penziju, i drugo – nezainteresovanost mladih vozača. Mnogo je skupo i polaganje za vozački ispit", objašnjava Nenad iz kraljevačkog Udruženja "MDT sistem".

Mladi se teško odlučuju i za gradilišta. Jedina škola u Srbiji koja školuje tesare prošle godine morala je da ugasi taj profil. Plan je bio da se upiše petnaest đaka, a zainteresovanih je bilo samo četvoro.

Direktorka Građevinske škole u Beogradu Dragana Radovanović rekla je da deca nemaju predstavu da su to poslovi koji su plaćeni i da deca mogu odmah da dobiju posao.

"Dobar majstor sigurno ima dnevnicu i 50 evra, ali obrazovan majstor. Dobar majstor vam je kao i dobar lekar", rekla je Radovanovićeva.

Tako je njih 800 u poslednjih godinu dana tražilo overu licence za odlazak u inostranstvo. U resornom ministarstvu tvrde – imaju plan da taj broj bude i manji.

"Izdvajamo velika sredstva za adaptaciju i renoviranje postojećih zdravstvenih ustanova, kao i za izgradnju novih kliničkih centara. Radimo na dovođenju stranih eksperata koji edukuju naše lekare", ukazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Najlakše do posla, prema podacima, dolaze Vojvođani i kod njih je nezaposlenost najniža u zemlji – sedam odsto. U prestonici deset, na zapadu Srbije 12. Brojevi na istoku i jugu zabrinjavaju – svaki sedmi je bez posla.

"Više investicija i više kreiranja novih radnih mesta, što je za nas najzdravije. Imamo aktivne mere zapošljavanja, imali smo ih u ovoj godini. Probali smo u ovoj godini pilot-projekte, prošle godine smo krenuli sa informatičarima, to je već ove godine zaživelo", naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Rešenje bi mogla da bude i prekvalifikacija. Najtraženija je već duže vreme za informacione tehnologije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво