Porez i na prihode od seoskog turuzma

Jedan od 62 propisa koji su upravo pred poslanicima, jesu izmene zakona o porezu na dohodak građana, kojim se uvodi porez na prihode od seoskog turizma. Država to, kaže, radi da bi se suzbio nelegalni rad, a domaćini strahuju od novog nameta.

Više od 40 domaćinstava u rudničko-takovskom kraju nude više od osam stotina ležaja, ali gostiju ima, kažu, kako kad.

"Nije problem da se uvedu porezi i takse ako imamo gostiju. Prvo treba da privučemo dovoljan broj gostiju da bi mogli da odvojimo i za takve stvari", kaže Gordana Milošević iz sela Klatičevo.

"Ako hoćete da proizvodite organsku hranu, mnogo toga morate da uradite, a cene punog pansiona nisu visoke i ne znam da li će to biti dobro po nas, da li ćemo uspeti nešto da zaradimo na kraju", ukazuje Žiža Ivanović iz sela Grabovica.

Dosadašnja praksa je bila da seoska domaćinstva gostima naplaćuju boravak preko posrednika, odnosno, agencija koje su zbog malog prometa uglavnom odustajale od tog posla.

"Da bi prevazišli taj problem Turistička organizacija Gornji Milanovac je od prošle godine preuzela posredovanje u turističkom prometu sa turističkim domaćinima i mi smo obavljali deo tih poslova koji su fizička lica odnosno domaćini morali da obavljaju preko nekog posrednika", kaže Desimir Ćalasan iz Turističke ortanizacije Gornjeg Milanovca.

Novi propisi skrojeni su po ugledu na zemlje koje su rešile problem sivog poslovanja i registracije gostiju, kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija i smatrraju da će domaćinima omogućiti samostalan rad.

"Plaćajući paušalni porez nemaju više brigu oko toga da li će ih neko uhvatiti da rade u sivoj zoni, sa jedne strane i sa druge strane omogućiće nama daleko bolju i čistiju, da tako kažem statistiku dolazaka i boravka na određenim destinacijama", kaže Aleksandar Seničić iz Jute.

Izmene odredaba o porezu na dohodak građana trebalo bi da budu usvojene pre kraja godine i da u zakonske okvire stave i one koji nisu bili kategorisani ili registrovani.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво