Udruženje sudija: Osuda medijskih napada na predsednike sudova

Udruženje sudija i tužilaca ponovo je danas pozvalo Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da zaštite sudije od medijskog linča i da javno osude takvu vrstu medijskog izveštavanja.

Ovo strukovno udruženje ukazuje da se i pored javne osude struke zbog učestalih medijskih naslova i tekstova, u kojima se u izrazito negativnom kontekstu pominju određene sudije i njihove odluke, prethodnih dana ponovo u pojednim medijima objavljuju imena sudija, ali i predsednika sudova i to sa njihovim fotografijama.

Ono što posebno zabrinjava UST je što se ovog puta javno poziva na napad na njihov život, navodi se u saopštenju.

UST smatra da je ovakav nacin izveštavanja nedopustiv i pre svega opasan jer se, kako tvrdi UST, javno se poziva na linč nosilaca sudskih funkcija.

Udruženje podseća da su sudije u svom radu nezavisne, što, naravno, ne znaci da za svoje postupke nikome ne odgovaraju.

UST je pozvao sve koji poseduju dokaze o postojanju nepravilnosti u radu sudija da se obrate Visokom savetu sudstva i da se kroz institucionalno delovanje utvrdi nečija eventualna odgovornost, a ne da se sudije imenom i prezimenom "prozivaju" u medijima.

UST podseća da je načelo nezavisnosti sudija civilizacijska tekovina uspostavljena u cilju obezbeđenja zastite prava čoveka i građanina, zbog čega se zalaže za nezavisno pravosuđe, jer jedino takvo pravosuđe je u interesu svih građana, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво