Prvi italijansko-srpski forum zelene ekonomije

Udruženje Konfindustrija Srbija, u saradnji sa Ambasadom Italije i ministarstvima poljoprivrede i zaštite životne sredine, organizovao je prvi italijansko-srpski forum održive zelene i cirkularne ekonomije.

Potencijalnim investitorima predstavljena su 22 projekta Italijanskog nacionalnog saveta za istraživanje, koje je Vlada Srbije odobrila kao projekte od velikog značaja.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo ističe da je cirkularna ekonomija najefikasnije sredstvo za konkretne modele održivog razvoja.

"Razvijanje cirkularne ekonomije ne samo da je moguće, već nosi i konkretne pogodnosti. U Italiji, sektor cirkularne ekonomije ostvaruje promet preko 80 milijardi evra", navodi Kašo.

Predsednik udruženja italijanskih industrijalaca Konfindustrija Srbija Erik Košuta ukazuje da zelena i održiva ekonomija donosi nova radna mesta, povećava konkurentnost preduzeća i štiti životnu sredinu. To je najvažnije, jer prirodni resursi nisu neograničeni, dodaje Košuta.

Upola manja potrošnja sirovina 

Za deset godina Italija je prepolovila potrošnju sirovina, a u cirkularnoj ekonomiji zapošljava više od pola miliona ljudi.

"Moramo da čuvamo prirodu, ali moramo da imamo i razvoj industrije, ali one koje neće uništiti prirodu. U Srbiji, stavio bih fokus na proizvodnju mlečnih proizvoda", kaže Mauro Marketi iz italijanskog nacionalnog istraživačkog centra.

Srbija reciklira tek oko 10 odsto upotrebljenih proizvoda i zaostaje 20 godina za razvijenim zemljama Evrope.

Imamo priliku da sagledamo sve ono što se dogodilo ovih 20 god u zemljama koje su razvijene i da preskočimo neke stvari koje valja preskočiti, a da se istovremeno odmah uključimo u najmodernije svetske procese, smatra ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Evropska unija godišnje proizvede više od dve i po milijarde tona otpada. Procenjuje se da bi sprečavanjem stvaranja otpada i njegovom ponovnom upotrebom moglo da se uštedi i do 600 milijardi evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи