Forum o cirkularnoj ekonomiji – Kako škart pretvoriti u vrednost

Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji Konfindustrija u saradnji sa Ambasadom Italije i ministarstvima poljoprivrede i zaštite životne sredine organizuje prvi italijansko-srpski forum održive zelene i cirkularne ekonomije. Potencijalnim investitorima predstavljena su 22 projekta koje je razvio Italijanski nacionalni savet za istraživanje, a koje je Vlada Srbije odobrila kao projekte od velikog značaja.

Protokol o saradnji radi pružanja institucionalne podrške za primenu inovativnih projekata koji će doprineti bržem razvoju i modernizaciji agroindustrije i sektora životne sredine i energetike u Srbiji sa Italijanskim nacionalnim Savetom za istraživanje potpisan je u januaru 2015. godine.

"Moramo da čuvamo prirodu ali moramo da imamo i razvoj industrije ali ona industrija koje neće uništiti prirodu. U Srbiji stavio bih fokus na proizvodnju mlečnih proizvoda. Imamo načine da koristimo neinvazivne metode i tehnike uzgajanja i životinja i neinvazivne metode proizvodnje. Kada je reč o hemijskoj industriji tu mislim na proizvodnju aditiva i suplemenata u ishrani i kozmetiku", navodi Mauro Marketi iz Italijanskog nacionalnog istraživačkog centra.

U Italiji je u cirkularnoj ekonomiji zaposleno pola miliona ljudi.

"Održivi razvoj je već dugi niz godina u centru međunarodne političke, ekonomske i socijalne debate, i danas predstavlja globalni cilj. U tom kontekstu, cirkularna ekonomija je najefikasnije sredstvo za konkretne modele održivog razvoja. Razvijanje cirkularne ekonomije ne samo da je moguće, već nosi i konkretne pogodnosti", objašnjava Karlo Lo Kašo, ambasador Italije

Dodaje da u Italiji sektor cirkularne ekonomije zapošljava 500.000 ljudi, a procenjuje se da ostvaruje promet preko 80 milijardi evra.

Srbija u tom pogledu zaostaje 20 godina za razvijenom zemljama Evrope.

"To znači da imamo priliku da sagledamo sve ono što se dogodilo u zadnjih 25 godina u zemljama koje su razvijene i prosto preskočimo neke stvari koje valja preskočiti, a da se istovremeno uključimo u najmodernije svetske", navodi Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine.

Ulaganje u cirkularnu proizvodnju ne znači samo poboljšanje efikasnosti već i uštedu, a samim tim i akumuliranje resursa i bogatstva. Za deset godina Italija je uspela da prepolovi potrošnju sirovina.

broj komentara 0 pošalji komentar