Porodično nasilje veliki problem, poziv da se prijave nasilnici

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 29 žena. Na međunarodni dan nasilja koji im je posvećen počinje kampanja "Saslušajte i moju priču", koja će trajaće u narednih 16 dana. Porodično nasilje i dalje je veliki problem o kome je neophodno svakodnevno govoriti, rekla je za RTS koordinatorka "Sigurne kuće" Vesna Stanojević.

Nova zakonska rešenja daju rezultate ali je potrebno naći načine kako pomoći članovima porodice koji trpe nasilje nakon što se nasilnik nakon isteka udaljenja vrati u porodicu, rekla je za gostujući u Dnevniku RTS-a koordinatorka "Sigurne kuće" Vesna Stanojević.

Prema podacim, više od 90 odsto žena iz straha ne prijavljuje nasilje i za to sazna tek kada se tragedija dogodi.

"Delimično se problem krije i u tome da većina žena ne prijavljuje nasilje. Od 29 žena koje su ubijene samo tri su prethodno prijavljivale nasilje. Stvarne podatke koliko nasilja zaista ima nemamo iako je ovo veliki problem kome se očigledno ne pridaje dovoljno pažnje", kaže Vesna Stanojević. 

Prema njenim rečima o nasilju nad ženama trebalo bi da se priča svaki dan a ne samo na "Dan borbe protiv nasilja nad ženama".

"Treba da postoji podsećanje da ako nasilje postoji, da mi treba da reagujemo, da prijavimo nasilje ukoliko ga vidimo ili čujemo. Ako je neko ugrožen moramo da to prijavimo. Prijave mogu da budu i anonimne i one se prihvataju od strane policije", kaže Stanojevićeva.

Okidač da se žene prijave u sigurnu kuću je momenat kada nasilnik počne da napada decu ili kada su žene već pokušavale da napuste nasilnika ali su se vraćale nakon čega je nasilje postajalo još veće.

Prema rečima Vesne Stanojević nacionalni SOS telefon i dalje ne radi zbog manjkavosti raspisanih konkursa ali naglašava da je to neophodno i da je to i obaveza Srbije prema Istanbulskoj konvenciji čiji je potpisnik.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 25. nov 2018, 10:21)
anonymous [neregistrovani]

Rodna ravnopravnost

Sramotno je sto se jednostrano prica o nasilju. Nijedan zakon nece spreciti nasilje jer se ovde iskljucivo lece posledice a ne uzrok.