Novim zakonima do poboljšanja kvaliteta studija i studentskog standarda

U cilju poboljšanja studentskog standarda i samih studija, Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavljuje niz novih zakona. Na nekima od njih radi zajedno sa akademcima. U skupšinsku proceduru trebalo bi da uđu naredne godine.

Status i uloga studenata bolji su nego prethodnih godina, kažu akademci najavaljujući Zakon o studentskom organizovanju na koji se čeka više od decenije. Indeks u ovom trenutku ima više od 250.000 mladih.

"Pišemo Zakon o studentskom organizovanju, odnosno radna verzija je završena. Sada čekamo odgovor ministarstva i nadamo se da ćemo ga ubrzo imati u Skupštini", objašnjava Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Igor Knežević ističe da je najbitnije poboljšanje samog kvaliteta studija i kasnije što lakša mogućnost zaposlenja.

Uporedo se radi i Zakon o dualnom visokom obrazovanju.

"Da kompanije počnu odmah da angažuju mlade ljude još tokom prve godine studija, da im daju vrlo pristojne plate za to. Takođe, imamo jednu zajedničku misiju, a to je izrada nove strategije do 2030. godine. Prvi put mislim da neće biti fraza da je student u centru te strategije, a to je u suštini omogućavanje uslova da država podnese veći deo tereta, tako da visokoškolskim ustanovama nadoknadi mnoge troškove koje im do sada nije plaćala da bi oni naravno to skinuli sa grbače studenata", navodi Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

I proces internacionalizacije treba da obezbedi više sredstava visokom obrazovanju. Restitucija, otvaranje kompanija, starapova, sve treba da omogući mladima mnogo efikasnije i kvalitetnije studije.

"To naravno zahteva od njih da mnogo bolje uče, da nemaju preduge rokove studiranja. Država će plaćati ozbiljne stipendije i to je takođe jedan zakon koji sada radimo – to je Zakon o učeničkom i studentskom standardu. Sve će to do proleća biti u Skupštini. A u tom zakonu će država, osim ovih modela koje kompanije finanisiraju, mnogo više finansirati ono što ona proceni da je perspektivno", dodao je Šarčević.

Naravno, uvek će biti stipendija za one najbolje studente iz svih naučnih oblasti, zaključuje ministar Šarčević.

broj komentara 0 pošalji komentar