Država i dalje finansira javne servise, možda skuplja pretplata

Dva medijska javna servisa u Srbiji i naredne dve godine će verovatno ostati na mešovitom finansiranju iz budžeta i pretplate, rečeno je na skupu o finansiranju javnih servisa. Ono što se u istom periodu može očekivati jeste da pretplata poskupi, ali ne preko 240 dinara, navodi generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević. Podseća da je u Hrvatskoj pretplata 11, a u Sloveniji 12 evra.

Javni servis u Švedskoj plaćaju građani, srazmerno primanjima. To je, prema istraživanju, najbolji model finansiranja javnih servisa.

"Mi kao javni brodkasteri smatramo da je najbolji, najuspešniji odnos onaj kad je potrošač direktno upućen i involviran u odluke javnog servisa", navodi Boris Bergant, viši konsultant Evropske radiodifuzne unije.

Ovogodišnji budžet RTS-a je oko 90 miliona evra i finansira se pretplatom i iz budžeta. Tako je odlučila Vlada 2015. godine, a očekuje se da tako bude i naredne dve godine.

"Pare se skupljaju kroz pretplatu i to kroz račun za struju. I taj model se pokazao dobrim, zato što u Srbiji 100 odsto ljudi plaća struju. Pored tih para, RTS dobija dve godine uzastopno otprilike isti iznos novca iz budžeta Srbije. Pretpostavka je da će naredne godine možda biti nešto povećana pretplata, ne mnogo, biće sigurno ispod dva evra", objašnjava Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a.

Podseća da je u Hrvatskoj pretplata 11, a u Sloveniji 12 evra. 

Vladimir Vuletić, predsednik Upravnog odbora RTS-a, navodi da kablovski operateri ne plaćaju ništa javnom medijskom servisu.

"Pritom je veoma visoka pretplata kablovskim operaterima. Kada bi kablovski operateri jedan deo onog što prikupe davali javnom medijskom servisu, mislim da bi naši problemi bili u velikoj meri rešeni", ocenjuje Vuletić.

Kako je najavljeno, nova medijska strategija trebalo bi da poboljša zakone i obezbedi nezavisnost kroz stabilno, odgovarajuće finansiranje i bolje upravljanje u oba javna servisa – RTS i RTV.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 23. nov 2018, 08:00)
anonymous [neregistrovani]

Namet

Poštovani!!!!
Voleo bih da smo Švedska u svakom pogledu pa nebi komentarisao niti bi imao problem sa javnim ili kablovskim servisom, nažalost mi to nećemo biti ni za 1000 godina. U svakom slučaju ovo povećanje je preveliki namet na i onako siromašno stanovništvo kome više treba hleba a ne igara. I kao svako ko drži do morala i poštenja i javni servis bi trebao dati javno financijski izveštaj šta je urađeno sa tih 90 miliona eura i ko koliko prima plate, naknade i sl.

(petak, 23. nov 2018, 07:51)
anonymous [neregistrovani]

Zanimljivo

Podsećam samo da je prosečna plata i u Hrvatskoj i Sloveniji najmanje dva puta veća od prosečne plate u Srbiji.

(četvrtak, 22. nov 2018, 23:39)
Огњен [neregistrovani]

Не верујем ...

да ће се кабловски оператери добровољно одрећи дела свог профита. Увек се то на крају прелије на наше џепове. На жалост.