Fabrički prijem helikoptera H-145M za Vojsku Srbije

Ministar Aleksandar Vulin je obišao fabriku "Erbasa" u gradu Donauvartu u Nemačkoj gde je prisustvovao fabričkom prijemu prvog od šest helikoptera za Vojsku Srbije i predaji prvog paketa opreme. Prvi helikopter stiže u Srbiju do marta, dok će poslednji od šest dogovorenih stići do kraja 2019. godine.

H-145M je, prema tvrdnjama proizvođača, jedini helikopter na svetu koji može da poleti samo sa jednim od dva motora, u svim vremenskim uslovima. Reč je o lakom transportnom i višenamenskom helikopteru s borbenim mogućnostima, koji se smatra jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi.

Prvi "Erbasov" helikopter koji stiže do marta opremljen je za akcije spasavanja. Reč je o helikopteru koji može lako da se adaptira kako za akcije spasavanja, tako i za borbu.

"Ovo je projekat koji je započeo još predsednik Vučić, kao predsednik Vlade i evo sada se privodi kraju. Ovo je za nas ogroman tehnološki napredak. Možemo slobodno da kažemo da ćemo kupovinom ovih helikoptera preskočiti dve generacije. Imamo 'Gazele' koje je proizvodio 'Erbas', ali to smo kupovali davnih 70-ih i 80-ih godina, a ovo je sada potpuno nova generacija H-145 'Erbasovih' helikoptera, koji su među najsavremenijim na svetu", istakao je Vulin.

Vulin, koji se sastao i sa pilotima i inženjerima koji se nalaze na obuci u nemačkoj fabrici, napomenuo je da naši piloti treba da prođu kroz odgovarajuće obuke i čim to bude bilo završeno, taj helikopter će u martu mesecu postati deo naoružanje naše vojske.

"Naša vojska će postati daleko naprednija i sa ovim helikopterima će biti verovatno i najnaprednija u čitavom regionu", istakao je ministar Vulin.

Poredeći dosadašnje helikotere Vojske Srbije, ministar Vulin je istakao da će novi biti daleko bolji, ne samo zbog pristupa u samoj konstrukciji, već i zbog činjenice da će biti naoružani srpskim naoružanjem.

"U početku su naši partneri bili sumnjičavi prema tome da li to možemo da uradimo, pošto se to vrlo retko ili skoro nikada ne radi, da proizvođač helikoptera dopusti kupcu helikoptera da stavlja svoje naoružanje na njega. Kada su se uverili u kvalitet i našeg naoružanja i naših inženjera, koji će to naoružanje implementirati na ove helikoptere, dobili smo dozvolu i to će biti urađeno", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, naši piloti su odlično savladali svoju obuku i imaju sve pohvale od predstavnika kompanije "Erbas", koji kažu da nisu videli pilote koji tako brzo uče i koji se tako brzo prilagođavaju.

"Kao što znate, Srbija je vojno neutralna zemlja i ovo je najbolji dokaz zašto je vojna neutralnost baš dobra za nas. Mi biramo šta ćemo uzeti i sa Istoka i sa Zapada. Sve što je dobro za našu vojsku biće deo naoružanja naše vojske. Ovo su zapadni helikopteri, baš kao što kupujemo istočne helikoptere. Vojno neutralna zemlja može da bira i mi ćemo tu privilegiju, koju smo izborili – da možemo da odlučujemo i biramo, ljubomorno i tvrdoglavo čuvati", naveo je Vulin.

"Erbas": Helikopter prilagođen potrebama VS

Direktor kompanije "Erbas" zadužen za vojni program, Klaus Prcemek, pohvalio je saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije kako tokom procesa dogovaranja tako i tokom procesa realizovanja ugovora.

Kada je reč o helikopteru H-145M, direktor "Erbasa" je istakao da se taj model u komercijalnoj upotrebi koristio u svrhe medicinskih evakuacija vazdušnim putem, a da je za potrebe Vojske Srbije taj vazduhoplov prilagođen njenim specifičnim potrebama, kao što su zadaci traganja i spasavanja, koji su specifični i za koje je potrebna posebna oprema.

Dodao je da taj vazduhoplov može da bude prilagođen i potrebama drugih zadataka, što će, kako je istakao, Vojska Srbije izabrati u skladu sa svojim potrebama.

U tome se, dodao je, i ogleda i prednost tog modela helikoptera u odnosu na druge, jer uz određeni pakete opreme, on može biti krišćen i u vojne i u komercijalne svrhe u zavisnosti od potreba, a kako je istakao svi korisnici su do sada bili zadovoljni.

"Mogućnosti koje do sada u Vojsci nisu postojale"

Na obuci u "Erbasovoj" fabrici u Doneuvertu su i srpski piloti i inženjeri. Jedan od njih je i potpukovnik Ivica Živadinovića, jedan od pilota koji će upravljati helikopterom H-145M. Ocenjuje da je taj helikopter za Vojsku Srbije veliki tehnički iskorak.

H-145M ima mnogo elektronske opreme i jedan vrlo izuzetan auto-pilot koji mu daje mogućnosti koje do sada u Vojsci nisu imali, navodi Živadinović

"Zahvaljujući njegovom vrlo preciznom autopilotu on može da dugotrajno i prezizno održava mesto pa je pilot potpuno rasterećen. Pozicija se održava precizno, može da leti u svim meteorološkim uslovim, ima veliki dolet, mogućnost da preveze ukupno 10 putnika. Jedan je od retkih helikoptera u svetu sa kojim možete u sklučaju otkaza jednog motora da potpunio bezbedno nastavite let na samo jednom motoru", naglasio je Živadinović.

Dodao je da mogućnosti ove letelice prevazilaze mogućnosti pilota, kao i da ima širok spektar upotrebe.

"Jedan sam od retkih ljudi koji je imao sreću da leti na helikopteru koje izašao iz fabrike. Piloti čekaju ceo život da polete na novom helikopteru. Meni je ovo drugi put, imao sam sreću da pre dve godine poletim na Mi-17 koji je stigao iz Rusije", istakao je Živadinović.

Govoreći o obuci pilota i tehničara, ističe da je obuka izazovna i da se svi trude da je savladaju što bolje.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво