Šabačko postrojenje za prečišćavanje voda otpad izvozi u Mađarsku

Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Sav mulj, od ove jeseni, izvozi se u Mađarsku, gde se koristi za proizvodnju gasa i komposta.

U jednom od bazena odvajaju se mulj i pesak, a iz postrojenja u reku Savu uliva se voda koja je čistija od nje. Umesto na deponiju, otpad se odvozi u Mađarsku.

"Dok država ne reši pitanje odlaganja mulja koji nastane na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, Šabac je taj problem rešio. Naime, izuzetnom aktivnošću operatera koji će sa nama sarađivati u narednom periodu, strpljenjem i aktivnostima našeg preduzeća, uspeli smo da izmenimo neke zakonske propise i omogućimo da se mulj koji nastane u našem postrojenju izvozi u Mađarsku", navodi Daniela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP "Vodovod".

Dodaje da je to skup poslovni poduhvat preduzeća, ali da činjenica da će se dnevne količine proizvedenog mulja sa postrojenja izvoziti u Mađarsku po njihovom mišljenju nema cenu.

Za novu investiciju šabački "Vodovod" izdvojio je 25 miliona dinara.

"U procesu prerade otpadnih voda na centralnom postrojenju u Šapcu dnevno proizvedemo između 20 i 25 tona otpada, sva dnevna proizvedena količina otpada se preuzima od strane našeg operatera i šalje se u Mađarsku na dalju preradu. Pored svakodnevne analize vode, kako ulazne tako i izlazne, mi ovde na postrojenju merimo i prisustvo zagađujućih čestica u atmosferi i svi dosadašnji rezultati su pokazali da su sve merene vrednosti daleko ispod graničnih vrednosti", ističe Rajko Šušić, rukovodilac postrojenja za preradu otpadnih voda u Šapcu.

U Šapcu se godišnje prečisti šest miliona kubika otpadnih voda. Na taj način, pored reke, čuvaju se i zemljište i bunari.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се