Đukić Dejanović: Nedovoljno mladih da se "održimo"

Mladi do 17 godina čine samo 17 odsto stanovništva u odnosu na opštu populaciju u Srbiji, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografski razvoj i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i dodala da oni koji imaju preko 65 godina čine više od 20 odsto populacije.

"To je apsolutno nedovoljno da se održimo ovde u Srbiji", rekla je Đukić Dejanović na obeležavanju Svetskog dana deteta u Skupštini Srbije.

Ona je podsetila da je 1954.godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija 20. novembar proglasila Danom deteta kada se svake godine ponovo podseća na važnost da se svakom detetu obezbedi, između ostalog, bezbrižnost i obrazovanje.

"I agenda 2030 UN kaže da svako dete treba da bude uključeno u sistem obrazovanja koji će biti i obavezan i besplatan u predškolskom, osnovnom i srednješkolskom uzrastu", rekla je Đukić Dejanović.

Navodeći da Srbija neretko konstatuje da nema dovoljno dece, Đukić Dejanović je istakla da su zbog toga pronalitetne mere izuzetno važne i prioritetne.

Naglasila je i da je jako važno da dete bude zaštićeno i da njegov interes bude prioritet i u skladu sa tim pozvala pojedince, akademsku zajednicu i sve činioce da se pridruže i pomognu da zakoni koji se donose, a tiču se zaštite prava deteta, budu što bolji.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić naveo je da je Srbija među prvima ratifikovala Konvenciju o pravima deteta i da od tada pokazuje potpunu i kontinuiranu posvećenost o zaštiti njihovih prava.

On je istakao da je Narodna skupština uvek bila usmerena u pravcu zaštite dečjih prava i poboljšanju položaja dece kroz zakonodavne aktivnosti, a od 2012. godine, podsetio je, postoji Odbor za prava deteta čiji je predsednik Maja Gojković.

"Srbija beleži značajne pomake u unapređenju prava deteta i stvaranju zakonskih okvira za zaštitu dece, a potpuno smo svesni da je puno posla pred nama", rekao je Arsić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da Beograd, kao veliki grad, mora da vodi računa o svoj deci, naročito o ugroženim grupama, kao što su deca bez roditeljskog staranja ili deca sa posebnim potrebama.

"Beograd to i radi. Do kraja godine ili početkom sledeće godine ćemo otvoriti Prihvatilište za decu u kome će oni koji nemaju smeštaj moći da budu zbrinuti. Radi se o 1.700 kvadrata prostora za više od 600 dece. Pored njih i deca sa ulice će tu moći da nađu sklonište", rekao je Radojičić.

Povodom Svetskog dana deteta zdanja u Beogradu poput Doma narodne skupštine svetlucaju plavom bojom u skladu sa ovogodišnjim sloganom "Plavo za svako dete".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво