Počast studentima i profesorima poginulim u Velikom ratu

Univerzitet u Beogradu bio je jedini evropski univerzitet bombardovan u Prvom svetskom ratu. Izgubio je 350 studenata, hiljadu i dvesta ih je ranjeno. Svečanom akademijom i polaganjem venaca na spomen-ploče u holu Rektorata, akademska zajednica obeležila je stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata.

Sudbinu srpske države i prestonice delio je i Univerzitet. Ratovalo se, ginulo, ali i odlazilo u inostranstvo: studenti na školovanje, a profesori u nacionalne misije, da u savezničkim prestonicama brane i obrazlažu ciljeve svoje zemlje.

"Vlada Kraljevine Srbije je 1916. godine povukla mnoge, uglavnom najmlađe studente sa fronta i poslala ih u Francusku i Veliku Britaniju na završetak školovanja. Oni su se tamo pridružili onima koji su tamo već bili, spaseni sa obala Albanije. Na poziv vojnih vlasti, oko 300 njih se vraća u Srbiju", kaže Miloš Ković, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

To je bio samo prvi talas povratnika sa evropskih univerziteta. Ipak, njih trista pedeset nije se vratilo iz Velikog rata.

"Nama je izuzetno važno da sačuvamo uspomenu na one koji su dali svoje živote za našu zemlju i za naš univerzitet. Mislim da od nas samih zavisi u kojoj meri ćemo održavati taj odnos prema žrtvama koje su učinjene za nas. Niko drugi to neće činiti ako mi to ne činimo. To je deo identiteta Univerziteta", kaže rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Nazavisno od svih društvenih i tehnoloških promena koje su se desile u međuvremenu, moramo se izboriti za trajne vrednosti. Ako to uspemo, njihova žrtva neće biti uzaludna, zaključuje rektorka Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара