Obnova manastira Bešenovo na Fruškoj gori

Posle skoro sedam decenija, manastir Bešenovo se podiže od temelja, a u manastirskom hramu ponovo bogosluženja. Jedini fruškogorski manastir koji je zadužbina Nemanjića često je pljačkan u vreme vladavine Turaka, a potom srušen do temelja u bombardovanju 1944. godine. Dolaskom igumana Arsenija pre pet godina, ponovo niče novo Bešenovo.

Do pre šest godina videli su se samo kameni ostaci i drvena kapelica sa zvonikom. Danas Bešenovo ima, kako kaže iguman Arsenije, tri manastirska stuba – hram, trpezariju i biblioteku. Na temeljima nekadašnjeg, oživelo je obnovljeno duhovno mesto. Pomoć je pristizala sa svih strana.

"Ljudi su donosili od srca da pomognu, neko više, neko manje, sećam se jedne prilike, rekao sam u novinarsko pero da je dovoljno samo ciglu za ljubav dati i bukvalno jedan mladić iz Jarka doneo je pet cigli, došao je na mopedu, tako da je to bilo ostvarenje mojih želja i poruka", rekao je arhimandrit Arsenije, iguman manastira Bešenovo.

Od crkve do zidina, zvonika, pomoćnih prostorija, Bešenovo je ponovo postalo stecište dobre volje i odmor za dušu.

"Jako često dolazim kad god imam vremena i kad imam potrebe, radim sve i svašta ovde, sve što otac zahteva i što je potrebno ovom manastiru. Iz lične moje potrebe i ličnog duhovnog odnosa prema crkvi i prema mojim potrebama duhovnim, a radio sam od zidanja temelja, podzidivanja, malterisanja", kaže Zlatko Mitrović iz Sremske Mitrovice.

U osnovi novoga hrama sačuvani su temelji bogomolje iz drugog i trećeg veka, sa njima i grobnica Aleksandra Raškovića, poslednjeg kneza iz loze Nemanjića. Pre dve godine u Bešenovu je održano i prvo monašenje.

"Bogu hvala, zaživljava se, obnavlja se i važno je da se uključio sav srpski narod, da ne dižemo ovu svetinju samo radi zidina nego radi života duhovnog našeg naroda na ovim prostorima, čak i šire", kaže jeromonah Mitrofan Matović.

Arhimandrit Arsenije kaže da sada rade na tome da još prikupe, pozovu prijatelje, pronađu darodavce, a pre svega i Boga zamole da ih uputi i da temelje budućim konacima udare, postave i da ih izgrade.

Pred manastirsku slavu Svetog Arhangela pristigla je i ikona Trojeručica, nadaju se da će hilandarski dar srpskome narodu u Bešenovu da prezimi. Brojni su i domaći i strani i gosti i vernici ponovo, a za godinu i po dana u obnovljenoj svetinji bilo je više od 30 krštenja i desetak venčanja. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво