Kako podstaći obrazovanje kod Roma

Romi, kao najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, i dalje se smatraju marginalizovanim i diskriminisanim. U Srbiji njih više od 70 odsto je potpuno ili funkcionalno nepismeno, a osnovnu školu završi svaki šesti. Na severu zemlje situacija je nešto bolja – u većini škola romski jezik je deo obaveznog školskog programa.

Bogojevo kod Odžaka više od pola veka je "privremeni" dom za stotinak Roma doseljenih iz okolnih opština. Put nije asfaltiran, struje ima tek u ponekom domu, a vodu donose sa jedne jedine česme. Put do škole prohodan je samo kada nema kiše ili snega.

Manuel Dire iz Bogojeva kaže da ide u peti razred i voli matematiku.

"Trudimo se da idu, da pohađaju redovno školu, što je jedino rešenje da ne žive kao što smo mi ranije živeli", kaže Slađan Oršoš iz Bogojeva.

Desetak kilometara dalje, u bačkom selu Deronje pune školske klupe. Nastavu romskog jezika pohađa pedesetoro đaka. Sve više Roma završava srednju školu, dok na fakultete odlazi manje od jednog procenta.

"Devojčice se mnogo više obrazuju, koliko je u stvari obrazovanje bitan izlaz iz te učmalosti, da se izađe iz zapećka. Primera radi, mi smo prošle godine imali devojčicu koja je romske nacionalnosti, a bila je đak generacije", kaže pedagoški asistent Maja Jovanović.

Neredovno pohađanje nastave i dalje je jedan od najvećih problema.

"Deca koja nisu toliko redovna dolaze na individualne razgovore kod pedagoga, kod pedagoškog asistenta, zajedno sa roditeljima. Dosta smo dobri u tome i uspevamo da prevaziđemo taj problem", kaže pedagog Marija Stojanović Anđelić.

Siromaštvo, rano napuštanje škole i maloletnički brakovi i dalje su ključni problemi sa kojima se suočavaju pripadnici ove nacionalne manjine. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи