Požari u soliterima - najugroženiji stari i nemoćni

Još se utvrđuje šta je izazvalo požar u soliteru u novobeogradskom Bloku 63. Često se dešava da se posle požara utvrdi da zgrada nema protivpožarne aparate, da su zakrčeni putevi za evakuaciju i da su u mnogim zgradama zaključani izlazi na krov. U Vatrogasno-spasilačkoj brigadi posebno upozoravaju na opasnost od grejnih tela koja se priključuju na struju.

Posle požara, od stana na 13. spratu u Gandijevoj ulici ostalo je zgarište. Od opekotina i gušenja dimom nastradao je 63-godišnji vlasnik stana. Njegov poziv za pomoć u subotu oko 23 časa, čule su komšije sa 12. sprata.

"Kada sam čuo lupanje, obukao sam se i popeo na sprat više. Sa komšijom sa trećeg sprata smo razvalili vrata. Zatekli smo stan u plamenu, punom dima i, nažalost, bilo je kasno za bilo šta. A iz svog stana sam ispumpao negde oko 1.500 litara vode koja se sručila posle gašenja požara", priča stanar Predrag Milovanović.

U izgorelom stanu su majstori Javnog preduzeća "Gradsko stambeno", koji folijom zaštićuju otvore na prozorima. Liftovi u zgradi sa 18 spratova nisu radili tokom vikenda.

"Sa sedmog sprata gore-dole, srčani sam bolesnik, a zamislite kako je onima sa 18. ili 17. sprata. Što se tiče brige o najstarijima i nemoćnima – nikoga nije briga, svako rešava svoje probleme kako zna i ume", kaže stanarka sa sedmog sprata Slavka Mokrić.

Najstariji sugrađani koji sami žive u stanu, često su nemoćni i ne mogu da brinu o sebi. Kakva je odgovornost profesionalnih upravnika zgrada?

"Što se tiče same pomoći socijalno ugroženim osobama i ostalim kategorijama, oni svakako mogu da se obrate nama upravnicima, a mi ćemo taj poziv proslediti nadležnim komunalnim službama. Takođe i sami stanari mogu da pozovu određene službe, a u krajnjem slučaju da pozovu policiju koja će dalje da prosledi, ako je neki socijalni slučaj onda socijalnoj ustanovi, ako je neki psihijatrijski slučaj, onda medicinskim službama", kaže Sanja Masnikosa Simić iz Udruženja profesionalnih upravnika. 

Dodaje da profesionalni upravnici imaju spisak stanara, ali da oni u te stanove ne mogu da uđu da bi znali šta vlasnici stanova drže u njima, da li su to neke opasne i zapaljive materije.

Akcija gašenja vatre u višespratnici, kada se plamen proširio i na druge stanove, bila je komplikovana intervencija.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Miloš Majstorović kaže da prva dojava koja je do njih došla bila je da plamen ilazi na terasu stana.

"Tako da u tim situacijama vrlo je verovatno i širenje požara, kao i prolblem koji se uvek javlja u vertikalnim komunikacijama – liftovima, stepeništu koje se prostire kroz zgradu. Najveći broj ugroženih lica koja mogu da stradaju ima upravo u tim prostorima. Nama je u prioritetu spasavanje građana i, posle toga, gašenje požara", istakao je Majstorović.

U Vatrogasno-spasilačkoj brigadi upozoravaju na opasnost od grejnih tela koja se priključuju na struju, a neproverena su i vlasnici ih ostavljaju bez nadzora kada izađu iz stana.

"Svaki požar u početnoj fazi, ako ste vi prisutni, lako se ugasi sa jednim aparatom, sa kantom vode, ali ako vi prostor napustite i ostavite da se vatra slobodno razvija, onda imamo veliki problem", objašnjava Majstorović.

Prema evidenciji Centra za socijalni rad, u Beogradu živi više od 3.000 najstarijih sugrađana kojima je potrebna pomoć zato što su stari, nemoćni i oboleli. Većina od njih žive sami u stanovima, pa im zato socijalni centar dodeljuje gerontodomaćice koje im pomažu dva, tri sata nekoliko dana u nedelji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво